Yael de Haan

Lector
 

Yael de Haan (1976) heeft aan de Hogeschool Utrecht met succes de opleiding Communicatiemanagement gevolgd, waarna zij de studie Organisatiesociologie aan de Universiteit van Amsterdam heeft afgerond. Na een aantal jaar als communicatieadviseur te hebben gewerkt, is zij in 2007 terug de wetenschap ingegaan. Aan de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR), verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, heeft Yael in 2012 haar PhD behaald met als titel “Between professional autonomy and public responsibility: accountability and responsiveness in Dutch media and journalism”. Zij heeft een kwalitatief etnografisch onderzoek gedaan bij de Volkskrant, NOS Nieuws en RTL Nieuws, waarbij haar hoofdvraag was in hoeverre en hoe media omgaan met de kritiek op hun functioneren.
Verschillende hoofdstukken van haar proefschrift zijn gepubliceerd in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften, waaronder The European Journal of Communication, Media, Culture & Society en het Tijdschrift voor Communicatiewetenschap.

In de periode 2007 – 2012 is Yael ook verbonden geweest aan de afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam, waar zij vijf jaar les heeft gegeven aan zowel BA als MA studenten. Zij heeft dit gedaan op het gebied van mediabeleid, journalistieke ethiek, journalistieke professie en organisatiecommunicatie. Verder heeft Yael meerdere cursussen gegeven over het doen van kwalitatief onderzoek.

Sinds maart 2012 is Yael verbonden aan de School voor Journalistiek. De afgelopen jaren heeft Yael meerdere onderzoeksprojecten geleid en uitgevoerd. Ze heeft onderzoeken afgerond naar de productie en consumptie van nieuwsvisualisaties, mediaverantwoording en nieuwe vormen van journalistiek onderwijs. Momenteel leidt zij het onderzoeksproject ‘Immersieve journalistiek en het betrokken publiek’ en is ze betrokken bij onderzoek naar online verificatie van journalistieke bronnen en de nieuwe rol van journalistiek docenten.

Daarnaast is zij bij de School voor Journalistiek afgelopen jaren projectleider geweest van het nieuwe curriculum.

Yael is sinds 2011 lid van de Raad voor de Journalistiek.

Laatste nieuwsberichten