Verbroken Verbinding: conversational AI en vertrouwen in het nieuws
2024 - 2026
Lopend onderzoek
Foto_Verbroken Verbinding

In het onderzoeksproject Verbroken Verbinding onderzoeken experts en onderzoekers uit de journalistiek, techniek en design samen met publieke omroepredacties op nationaal, regionaal en lokaal niveau hoe de relatie tussen journalisten en het publiek versterkt kan worden door middel van conversational AI.

Journalistieke nieuwsorganisaties maken zich zorgen over hun rol in de samenleving en vragen zich af hoe ze de betrokkenheid met het publiek kunnen versterken. Met dit project willen wij inzicht verkrijgen op welke manier geavanceerde conversational AI kan bijdragen aan een goed geïnformeerde samenleving, een taak die de journalistiek, en de publieke media in het bijzonder, expliciet nastreven.

Voor dit onderzoek ontwerpen we samen met de redacties van NOS, Omroep Brabant en Omroep Venlo verschillende toepassingen voor conversational AI aan de hand waarvan duidelijk moet worden welke onderwerpkeuzes wel en niet bijdragen aan vertrouwen in de journalistiek.

Door middel van ontwerpgericht onderzoek levert dit onderzoeksproject naast werkende prototypes ook ontwerpprincipes op die in verschillende journalistieke contexten richting kunnen geven aan redacties voor de ontwikkeling van een eigen conversational AI.

Naast NOS, Omroep Brabant en Omroep Venlo werkt het lectoraat in dit project ook samen met de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), Joris Heijkant (developer van conversational AI), het lectoraat Journalistiek en Design van Fontys en de Rijksuniversiteit Groningen.

Onderzoekers

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.