Renée van der Nat

Renée van der Nat is sinds 2015 als onderzoeker verbonden aan het Lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie. Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen journalistiek en het publiek. Deze relatie is de afgelopen decennia namelijk fundamenteel veranderd en aan weerszijden verschuiven de verwachtingen. Het publiek heeft veel meer zeggenschap gekregen in de totstandkoming en consumptie van journalistiek en het beroepenveld reageert daarop. Deze dynamiek staat steeds centraal in het onderzoek van Renée.

Daarnaast is ze docent aan de School voor Journalistiek Utrecht waar ze betrokken is bij de vakken Onderzoek naar het Nieuws en Markt Verkennen.

In 2022 is Renée gestart met onderzoek naar ontevreden nieuwsgebruikers – mensen die nieuwsmedia niet vertrouwen of kritisch zijn over het functioneren van de media. Wie zijn dat? En wat willen ze dan wel? Uiteindelijk wil Renée samen met deze ontevreden nieuwsgebruiker onderzoeken hoe het anders kan.

Tijdens haar promotieonderzoek (2017-2022) richtte Renée zich op een bijzonder journalistiek genre – interactieve journalistieke verhalen – waar die veranderende dynamiek tussen journalist en publiek tot uiting komt. Om dit in kaart te brengen onderzocht ze interactieve journalistieke producties, productieprocessen en de publieksreceptie van interactieve verhalen. De resultaten van het onderzoek vind je hier .

Onderzoeksprojecten

Foto_Verbroken Verbinding
Verbroken Verbinding: conversational AI en vertrouwen in het nieuws
Screenshot-2023-05-10-at-18.15.02
Ben je ontevreden? Dan ga je toch ergens anders je nieuws halen!
comingsoon-gradient-banner-secondversion-1024x681-1
Interactieve journalistieke verhalen. Op zoek naar balans in de relatie tussen journalisten en hun publiek
firmbee-com-jrh5lAq-mIs-unsplash
De productie en consumptie van datavisualisaties

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.