Yael de Haan

Yael de Haan is lector Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie aan de Hogeschool Utrecht en bijzonder hoogleraar Lokale Publieke Omroep aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Ze leidt een onderzoeksgroep die onderzoek doet naar welke rol journalistiek speelt in de levens van mensen en de maatschappij. Inzicht in het publiek en de samenleving biedt handelingsperspectieven voor de journalistieke beroepsgroep. Technologische ontwikkelingen zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. Het onderliggende vraagstuk draait om vertrouwen: vertrouwen in de journalistiek, in elkaar, in de samenleving en in technologie. Onderzoeksprojecten gaan in op de rol van AI in de journalistiek, de veranderende nieuwsconsumptie van diverse publieksgroepen en de rol van ethiek in een veranderende journalistiek.

Yael publiceert regelmatig in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften, waaronder The European Journal of Communication, Journalism, Journalism Studies en Media, Culture & Society. Daarnaast wordt zij dikwijls gevraagd voor lezingen aan diverse doelgroepen in de journalistiek, het onderwijs en in de wetenschap in binnen- en buitenland. Yael is daarnaast nauw verbonden aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze was projectleider voor het opzetten van een nieuw curriculum en is nu betrokken bij het toekomstbestendig maken van de opleiding.

Yael was van 2011-2019 lid van de Raad voor de Journalistiek. Sinds 2021 is ze bestuurslid van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Ook is ze lid van de kerngroep Ethisch Beraad van het project Oorlog voor de Rechter. Voor de European Communication Research and Education Association is zij vicevoorzitter van de sectie Journalism Studies.

Binnen de Hogeschool Utrecht is Yael lid van de Ethische Commissie Onderzoek en de Promotiecommissie. Ze is in 2012 gepromoveerd aan de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR), verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft een kwalitatief etnografisch onderzoek gedaan hoe media omgaan met de kritiek op hun functioneren.

Alle berichten

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.