Lokale Media voor Democratie: nieuwswoestijnen in Europa
2023 - 2024
Ongoing research
local media for democracy

Het bestaan van een levendig en onafhankelijk lokaal medialandschap dat de belangen van het publiek in lokale gemeenschappen dient, vormt een hoeksteen voor onze democratische samenlevingen. Vandaag de dag is echter het voortbestaan van lokale, regionale en gemeenschapsmedia onzeker geworden in veel gebieden van de Europese Unie. Deze studie analyseert de stand van zaken van de lokale journalistiek in alle EU-landen.

Het project heeft als doel de kennisbasis van regionale, lokale en gemeenschapsnieuwsmedia in de EU te verbeteren. Dit onderzoekt levert een rapport over de staat van de lokale journalistiek in Europa. Ook publiceert elk land een individueel rapport.

Aan de hand van desk research en interviews worden in alle 27 EU-landen op 55 indicatoren antwoord gegeven. De volgende onderwerpen worden behandeld: de markt van lokale, regionale en community media, financiering, onafhankelijkheid, sociale inclusiviteit en veiligheid lokale journalisten.

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie werkt voor dit project samen met European Federation of Journalists (EFJ) Centre for Media Pluralism and Media Freedom (CMPF), International Media Support (IMS), Journalismfund.eu en 27 onderzoekers uit de verschillende EU-landen.

Researchers

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.