Research · DIACOMET: Europees onderzoeksproject over journalistieke ethiek en weerbaarheid burgers
In de hedendaagse digitale informatiesamenleving dienen journalistieke ethische en verantwoordingsinstrumenten constant actueel gehouden te worden. Dit komt doordat het medialandschap in rap tempo verandert, onder andere door de opkomst van nieuwe journalistieke platforms, geavanceerde technologische ontwikkelingen, de veranderende rol van tech platforms in het medialandschap, en burgers die zelf ook nieuws kunnen maken en verspreiden. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor journalistieke ethische vraagstukken alsook hoe media en burgers met elkaar communiceren.
Doel
In het door de Europese Unie gefinancierde onderzoeksproject DIACOMET doen wij samen met Estland, Finland, Hongarije, Litouwen, Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland onderzoek naar hoe burgers, media en publieke instituties beter in staat kunnen worden gesteld om op een verantwoordelijke en ethische manier met elkaar te communiceren. Ook onderzoeken we welke rol technologie, en specifiek Artificial Intelligence, in de communicatie tussen burgers, media en publieke instituties kan spelen.
Aanpak
Het project bestaat uit verschillende deelonderzoeken. In de eerste fase van het project hebben we ethische codes en richtlijnen voor publieke communicatie verzameld en geanalyseerd. De documenten uit de acht deelnemende landen zijn te vinden in een openbare database. Vervolgens organiseerden we focusgroepen waarin we aan de hand van vier actuele casussen in Nederland in gesprek gingen met burgers over hoe zij de publieke communicatie ervaren en (proberen te) beïnvloeden.
Op dit moment richten we ons op een Delphi-onderzoek met als doel consensus te bereiken onder een groep experts over de voorwaarden voor publieke communicatie en hoe deze voorwaarden vormgegeven kunnen worden in nieuwe instrumenten en initiatieven.
De opgedane kennis en inzichten uit de verschillende deelonderzoeken vormen uiteindelijk de basis voor de ontwikkeling van een interactieve game en principes voor ethische communicatierichtlijnen voor burgers, media en publieke instituties.
Partners
Naast de Hogeschool Utrecht zijn de volgende partners aangesloten bij het project: Vytautas Magnus University (Litouwen), University of Tartu (Estland), Tampere University (Finland), Austrian Academy of Sciences (Oostenrijk), University of Ljubljana (Slovenië), Hungarian Europe Society (Hongarije), Università della Svizzera italiana (Zwitserland), UAB Delfi (Litouwen) en PRAXIS Center for Policy Studies (Estland).
Contact
Wil je meer weten over het onderzoeksproject? Neem contact op met Sophie Duvekot, sophie.duvekot@hu.nl. Blijf op de hoogte van het project door DIACOMET te volgen via de website of LinkedIn.
About Journalismlab
©2021 journalismlab | made by sterk.agency
Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.