Nieuwsgedrag van jongeren: Onderzoek door en voor een nieuwe generatie nieuwsconsumenten
2022 tot heden
Ongoing research
Nieuwsgedrag van jongeren: Onderzoek door en voor een nieuwe generatie nieuwsconsumenten

Jongeren groeien tegenwoordig op in een compleet ander medialandschap dan hun ouders en grootouders. Het is verleden tijd dat de krant ’s morgens op de mat valt en families samen naar het journaal kijken. In het huidige medialandschap ontwikkelen jonge nieuwsconsumenten routines en mediagewoontes die sterk verschillen van vorige generaties. Wat verstaan jongeren eigenlijk onder nieuws? Hoe gaan ze om met nieuws? En hoe beoordelen ze nieuws in tijden van desinformatie en een toenemende invloed van algoritmes?

In 2022 heeft #UseTheNews Nederland het Lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie gevraagd als onderzoekspartner om onderzoek te doen naar bovenstaande vraagstukken. Door middel van een wetenschappelijk literatuuronderzoek willen we concrete inzichten verkrijgen over hoe jongeren tegen nieuws aankijken en wat dat betekent dat voor hun nieuwsgebruik en gedrag. Deze vraagstukken zijn van groot belang voor nieuwsmedia die jongere doelgroepen (beter) willen bereiken.

De resultaten van het literatuuronderzoek zijn here te vinden.

Researchers

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.