Sophie Duvekot

Sophie Duvekot werkt sinds 2022 bij het Lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie. Ze is vooral geïnteresseerd in de relatie tussen de journalistiek en het publiek in de hedendaagse digitale samenleving.

In haar onderzoek richt Sophie zich op de rol van de journalistiek in de levens van mensen en de maatschappij. Ze doet onderzoek naar hoe jongere generaties zich tot nieuws en de journalistiek verhouden en wat dat betekent voor hun nieuwsgebruik en gedrag. Ook is ze betrokken bij het Europese onderzoeksproject Diacomet. Hiervoor onderzoekt ze hoe media en burgers in de huidige digitale informatiesamenleving beter in staat kunnen worden gesteld om op een verantwoordelijke en ethische manier met elkaar te communiceren en welke rol technologie hierin kan spelen.

Eerder deed Sophie journalistieke ervaring op bij o.a. OneWorld, Blendle en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. In 2023 behaalde ze de master Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en in 2021 studeerde ze af van de bachelor journalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht.

Onderzoeksprojecten

Foto_Verbroken Verbinding
Verbroken Verbinding: conversational AI en vertrouwen in het nieuws
diacomet-onderzoek
DIACOMET: Europees onderzoeksproject over journalistieke ethiek en weerbaarheid burgers
use-the-news
Nieuwsgedrag van jongeren: Onderzoek door en voor een nieuwe generatie nieuwsconsumenten
blackbox
From black box to glass box: Hidden mechanisms in automated journalism
documentingcomplexity
Documenting Complexity: where documentary meets activism and technological innovation

In de media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.