Immersieve journalistiek en het betrokken publiek
2018 - 2019
Afgerond onderzoek
Immersieve journalistiek en het betrokken publiek

Mediaorganisaties experimenteren met nieuwe technieken om verhalen te vertellen. Ze gebruiken 360-graden video, augmented reality (AR) en virtual reality (VR) om de gebruiker het verhaal te laten zien en voelen. Het opgaan in een verhaal noemen we immersiviteit. Maar werken die technieken voor immersiviteit ook echt? Vergroot het daarmee de emotionele betrokkenheid bij het verhaal? En wat betekent dit vervolgens voor de informatievoorziening aan het publiek?

Aan de hand van een interdisciplinaire literatuurstudie is een conceptueel model ontwikkeld, dat duidelijk maakt dat immersieve journalistiek meer is dan alleen de technologie. Het draait ook om de mate waarin de gebruiker kan interacteren in het verhaal en de mate waarin de gebruiker, participant of toeschouwer is in het verhaal. Echter, uit een inhoudsanalyse van 200 producties in veertien landen en 15 interviews met makers bleek dat veel producties technologie-gedreven zijn, en amper de mogelijkheid bieden om het verhaal te ervaren als interactieve participant.

Wat is het effect op de gebruiker? Aan de hand van vier experimenten onder 350 gebruikers en vier focusgroepen blijkt het tegenovergestelde van wat journalisten produceren. Niet zo zeer de technologie, maar de gebruiker als interactieve participant zorgen ervoor dat de gebruiker zich meer betrokken voelt bij het verhaal en meer empathie heeft voor het onderwerp. Het verhaal blijft daarmee beter hangen. Deze inzichten zijn door vertaald in concrete tools die toegepast worden bij nieuwsorganisaties en opleidingen die bezig zijn met immersieve journalistiek.

Dit onderzoek heeft de derde prijs van Raak-awards 2020 ontvangen.

Publicaties:
Publicatie in Journalism. A first-person promise? A content analysis of immersive journalistic productions.

Wetenschappelijke publicatie in Digital Journalism: From ‘cool observer’ to ‘emotional participant’: the practice of immersive journalism. From “Cool Observer” to “Emotional Participant”: The Practice of Immersive Journalism | Request PDF (researchgate.net)

Longread Immersieve Journalistiek: In gesprek met het publiek
Longread Immersive Journalism: Impact vs. Reach 

Bekijk de website hier

Onderzoekers

yael-avatar
Lector
Yael de Haan
KikideBruin-1024x1024
Promovenda
Kiki de Bruin
NeleGoutier-1024x1024
Onderzoeker
Nele Goutier
AnneNienhuis-1024x1024
Project manager
Anne Nienhuis

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.