Kiki de Bruin

Kiki de Bruin promoveert bij het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie op Nieuwsmijding en de gevolgen voor geïnformeerd burgerschap in een democratische samenleving (2020-2024). Als communicatiewetenschapper focust ze zich op de impact van de digitale samenleving op de journalistiek en het publiek, en andersom. Kiki geeft ook les op de School voor Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Ze publiceert in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften (zoals Journalism, Digital Journalism en Journalism Studies) en presenteert haar werk op wetenschappelijke conferenties zoals ECREA, ETMAAL van de communicatiewetenschap, ICA en Future of Journalism conference. Daarnaast implementeert ze haar werk door o.a. lezingen en presentaties te geven aan journalistieke professionals.

Voorafgaand aan haar PhD-onderzoek deed Kiki onderzoek naar Immersieve Journalistiek en het Betrokken Publiek, wat de derde prijs ontving voor de RAAK-awards voor beste praktijkgerichte onderzoek in Nederland. In 2018 nam ze deel aan Essex Summer school of Social Data Analysis aan de Universiteit van Oxford. Voor haar werk als onderzoeker bij Journalismlab werkte Kiki bij De Persgroep (nu DPG Media) en schreef ze als freelance journalist voor verschillende Nederlandse kranten. Ze studeerde in 2016 af van de master Communicatie en Informatiewetenschappen/ Journalistiek aan de VU en in 2014 behaalde ze haar bachelor Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg.

Onderzoeksprojecten

newsavoidance
Nieuwsmijding en het effect op de burger en nieuwsmedia in een democratische samenleving
immersievejournalistiek
Immersieve journalistiek en het betrokken publiek
newsavoidance-1
Nieuwsgebruik en nieuwsmijding tijdens corona

In de media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.