Lokale journalistiek volgens de betrokken burger
2021 tot heden
Lopend onderzoek
mika-korhonen-4_oil70Vy_E-unsplash

Beleidsmakers, nieuwsorganisaties en wetenschappers maken zich de afgelopen decennia zorgen over de verdwijning van lokale en regionale journalistiek. Digitalisering en veranderende mediagewoonten hebben bij lokale en regionale mediatitels geleid tot lagere budgetten en nieuwe verdienmodellen. Door het wegvallen van deze media ontstaan zogenoemde nieuwswoestijnen: gebieden waar het verkrijgen van voldoende, betrouwbare, diverse en onafhankelijke lokale en regionale media en informatie, moeilijk of zelfs onmogelijk is (Centre for Media Pluralism and Media Freedom, 2023).

Nieuwswoestijnen beïnvloeden de democratische samenleving. Lokale en regionale media spelen namelijk een cruciale rol in een gezonde democratie; ze controleren lokale bestuurders en overheden, zetten kwesties op de (politieke) agenda, en informeren burgers over wat er in hun buurten en regio's gebeurt. Daarnaast is de lokale journalistiek ook ‘gemeenschapslijm’ door bij te dragen aan de vorming van collectieve identiteit en emotie.

In het huidige dynamische medialandschap is het essentieel om fundamentele vragen te stellen over de stand van de lokale en regionale journalistiek en nieuwswoestijnen. Het onderzoek van het lectoraat richt zich op het lokaal media-aanbod in Nederland en in hoeverre er sprake zijn van nieuwswoestijnen. Daarnaast doet het lectoraat onderzoek naar de wijze waarop het publiek de lokale en regionale media gebruikt en ervaart. Op dit moment richt het lectoraat zich op een grootschalig publieksonderzoek met focusgroepen.

Onderzoekers

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.