Documenting Complexity: op het snijvlak van documentaire, activisme en technologische innovatie
2019 - 2020
Afgerond onderzoek
Documenting Complexity: op het snijvlak van documentaire, activisme en technologische innovatie

Samen met de Rijksuniversiteit Groningen, Stichting Beeld en Geluid, MU, Worm en Verspers onderzoekt J-Lab hoe documentairemakers innovatieve technologieën inzetten om recht te doen aan de complexiteit van sociaalmaatschappelijke vraagstukken. Documentairemakers zijn cruciale creatieve actoren binnen sociaalmaatschappelijk onderzoek, vooral als zij activistische motieven hebben. Tegenwoordig kunnen filmmakers allerlei nieuwe technologieën inzetten: van Virtual en Augmented Reality, tot drones, action cams en 24/7 live streams. Wat is de impact van dit soort innovatieve technologieën op de artistieke en activistische ideeën en strategieën van documentairemakers?

Om die vraag te beantwoorden, onderzoeken we de doelen, motivaties en dagelijkse bezigheden van makers die vooroplopen in het gebruik van innovatieve technologieën. Dat doen we met behulp van interviews en visual elicitation, een methode waarbij tekeningen van de geïnterviewden worden geanalyseerd. Daarnaast voeren we participerende observaties uit tijdens evenementen en tijdens het productieproces van een documentaire die sociaalmaatschappelijke vraagstukken behandelt en innovatieve technologieën inzet. Zo krijgen we een bottum-up inzicht in de overwegingen en beslissingen van makers en in de manier waarop zij omgaan met nieuwe ethische vraagstukken.

Dit project heeft geresulteerd in een interactieve website voor beginnende documentaire makers:
https://documentingcomplexity.journalismlab.nl

Publicaties
Ook dat kan met documentaire: Deel 1
Ook dat kan met documentaire: Deel 2
Ook dat kan met documentaire: Deel 3

Onderzoekers

yael-avatar
Lector
Yael de Haan
NeleGoutier-1024x1024
Onderzoeker
Nele Goutier

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.