Complotdenkers en de MSM (50 jaar SvJ #3)

Vorige maand stond ik plots oog in oog met Micha Kat. Niet live (de man is ondergedoken in het buitenland omdat hij vreest op Nederlands grondgebied meteen gearresteerd te worden voor bedreiging, smaad, laster, belediging of een soortgelijk vergrijp) maar online. Bij het zoeken naar de dienst NosNet stuitte ik niet op de gezochte website maar op revolutionaironline.com.

Auteur MK doet daar DAGELIJKS VERSLAG OVER PEDONETWERKEN, PETER R. DE VRIES, BART MOS, MARCEL GELAUFF, JORIS DEMMINK, PRINSES MABEL, MAARTEN REIJNDERS, GERARD BOUMAN, GEORGE SOROS, EN VELE ANDEREN.

revolutionair-online

Alles in KAPITALEN, de subcategorieën MH17, PEDOFILE, POLITIEK, CORPORATE, RECHTSSPRAAK en MEDIA dekken zo ongeveer het hele arsenaal van de Nederlandse complotdenkers, waarvan Kat één van de grote roergangers is (voor andere zaken is er ook nog de categorie DIVERSEN: met o.a. HET GAAT ALLEMAAL NOG VEEL VERDER: ZOWEL MICHA ALS TRUMP DOOR DE MSM NEERGEZET ALS ‘ANTI-SEMIETEN’).

Voor de niet-ingewijden: MSM zijn de Main Stream Media, een belangrijke spil in het wereldwijde complot om pedofilie te beschermen, UFO’s belachelijk te maken, de medicijnen-mafia van een platform te voorzien en WARE SCHULDIGEN van de moord op Kennedy (en die op Fortuyn) aan hun gerechte straf te laten ontkomen.

En dat is nog maar een kleine greep uit het volledige oeuvre van de complotkerk. In Maarten Reijnders’ boek “Complotdenkers, Hoe gevaarlijk is het geloof in samenzweringstheorieën? komt de hele santenkraam aan bod:

Illuminati, CIA, olie, rozenkruisers, Obama, IG Farben, homo’s, pedo’s, communisten, vrijmetselaars, rotary, UFO’s, graancirkels, UMTS straling, vaccinaties, NASA, Bilderberg, Prins Bernhard, nulpuntenergie, vacuüm-energie, chemtrails, chakra’s, priemgetallen, de Maya-kalender, de farmaceutische industrie, acupunctuur, energetische heling, de Schumann Resonantie, 9/11, de moord op Kennedy, E-nummers, de holle aarde, de leugen van de holocaust, de Babylonische Broederschap, de VN, prins Johan Friso, Wim Dankbaar, de Protocollen van de wijzen van Zion, Khazaren, de Mexicaanse griep, anti-vaxxers, biofotoonsignalering, Rothschilds en Rockefellers, Poot en Schiphol, Joris Demmink, Lange Frans, Pim Fortuyn, Ernest Louwes en Maurice de Hond, de moord op Marianne Vaatstra, en opnieuw: vele anderen.

Geen toeval

En alles heeft met alles te maken. Samenzweringsdenkers laten zich door feiten niet van de wijs brengen. Via kabbalistiek en letterkunstjes worden verbanden aangetoond, circumstantial evidence en guilt by association worden keiharde bewijzen, toeval bestaat niet (“Dat is natuurlijk geen toeval” is een regelmatig terugkerend element in de argumentatie) en elke ontkenning is in feite een bewijs voor het bestaan van een complot. Want waarom zouden a. De Media, b. Het Grootkapitaal, c. De Politiek en d. De Rechtsspraak (doorhalen wat niet gewenst wordt, meerdere antwoorden kunnen juist zijn) het anders zo keihard ontkennen in het licht van de overstelpende bewijzen. Want bewijzen zijn er in overvloed. Voor elke complottheorie – hoe bizar ook – is informatie online wel te vinden. (De Paus steunt Donald Trump, de CBS-cijfers over de ouderdom van Nederlanders kloppen niet, inentingen veroorzaken ADHD.)

Dat de authenticiteit van Protocollen van de wijzen van Zion – een bewezen falsificatie – in twijfel wordt getrokken, is voor de aanhangers van het complotdenken slechts een extra aanwijzing dat de inhoud van de Protocollen wel moet kloppen. De voorkeur van een deel van de complotdenkers voor antisemitische propaganda – inclusief het ontkennen van de holocaust – geeft de beweging een onaangenaam bijsmaakje.

Het internet is een belangrijke voedingsgrond voor het complotdenken. Op talrijke websites wordt of werd het complotgeloof gepredikt: Xandernieuws, zapruder.nl (offline), ninefornews.nl Zaplog (“Nooit meer nep nieuws”), Argusoog (niet meer actief), nulpuntenenergie (“Er is meer dan niks”), Barracuda, Het Haagse Complot, Klokkenluider Online (niet meer actief), Recht is Krom (Wim Dankbaar), revolutionaironline (MK). (Er zijn veel richtingen en scholen binnen het complotdenken, ze hebben niet alleen ruzie met de wereld om hen heen maar vooral met elkaar.)

Aanvankelijk stond in bovenstaand rijtje ook Barracuda, dit is onjuist, Barracuda is juist een site waarin het complotdenken kritisch gevolgd wordt.

Gaten in je aura

Reijnders neemt de lezer mee door een bizarre, maar ook vaak vermakelijke wereld van complotdenkers, hun redeneringen zijn ondoorgrondelijk en fascinerend:

“als indianen hun chakra’s hadden openstaan, werden ze altijd gevoed met zuivere energie. Ze koppelden zich aan het hart van moeder aarde. Ze hadden geen dogma’s en apotheken. Ze vingen energie op via de pijnappelklier van de aarde. Maar wij hebben dat allemaal verleerd. Wij denken in een linker- en een rechterhersenhelft.”

“De onderste chakra’s hebben ze bij de hele mensheid afgesloten. Daardoor krijg je gaten in je aura.”

“Dezelfde klootzakken die de homeopathie uitroeien, zijn ook de mensen die voorkomen dat we auto’s krijgen die op water rijden.”

“Bovenin zit een vent die alle touwtjes in handen heeft. Die weet verdomde goed wat hij daar beneden laat doen. En dat is allemaal tegen de mensheid gericht.”

“De schuld van de media”

Het boek is voer voor journalisten. Het is een wereld waarin de ‘reguliere MSM’ nauwelijks vat op hebben, ze maken deel uit van het complot volgens de gelovers in samenzweringen maar geven ook complotdenker soms ruim baan.

Reijnders besteedt bijvoorbeeld ruim aandacht aan Peter R. de Vries die zich op sleeptouw laat nemen door Wim Dankbaar – een grote naam in het Nederlandse complotwereldje -, bij het zoeken naar de vermeende moordenaar van president Kennedy. Ook Maurice de Hond en zijn kruistocht om Ernest Louwes vrij te krijgen is een radertje in het complotnetwerk. De Hond kreeg ruim medewerking van de reguliere media voor zijn bizarre theorieën. Maar ook Netwerk, Brandpunt en BNN boden een welkom platform aan complotdenkers.

Een must-read voor journalisten, een waarschuwing, maar vooral een vermakelijke gids door het rariteitenkabinet van de complotdenkers.


Op vrijdag 18 november viert de School voor Journalistiek haar 50-jarig bestaan met een congres “Wie gelooft nog in de journalistiek?”. Ik dus. Daarom mag ik samen met SvJ-directeur Hans de Clercq het congres openen. Ter voorbereiding lees ik boeken, artikelen en rapporten. En daarvan doe ik hier verslag. Vandaag deel 3 (eerder Jan van Cuilenburg over waarheidsvinding in de journalistiek en Nico Drok over civiele journalistiek).

Inschrijven voor het congres kan via deze link. Op het programma staan o.a. Andrew Keen, Esra Dogramaci (BBC), Marc Josten (Human/ VPRO), Hille van der Kaa (BN De Stem), Remko van Broekhoven (SvJ), Sywert van der Lienden en Dominique Wesie (Powned). Op 9 december is er reüniefeest (hier aanmelden).


complot-groot

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Research &
automatisering

De veranderende researchpraktijk en de rol van AI

Belevenis-
journalistiek

Digitale storytelling en het effect op de consument

Nieuws-
consumptie

Verschillende vormen van nieuws en het effect ervan

Innovatie
in onderwijs

Journalistiekonderwijs in een veranderende wereld

Lokale
journalistiek

Ontwikkelingen op het gebied van lokale media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.