EN DE WINNAARS ZIJN…

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

De achtste SvJ-prijsuitreiking bestond dit jaar uit drie prijzen: de eerstejaarsprijs, tweedejaarsprijs en de algemene SvJ-prijs. Na lang overleg kwamen de jury’s vandaag met de uitslag. Welke journalistiekstudenten mochten dit jaar de prijs ontvangen?

Eerstejaarsprijs

De jury, ouderejaars Kevin Hijne en alumnus Tom van Marrewijk (nu werkzaam bij NU.nl), mochten dit jaar de producties van de eerstejaarsstudenten beoordelen. In het nieuwe curriculum van de School van Journalistiek zijn de studenten meteen al bezig met het maken van producties voor hun eigen lokale nieuwssites. De genomineerden dit jaar waren: Ming Zhu en Mitch Marinus met hun nieuwsitem ‘Verkeerstuin na stroomproblemen weer goed op weg’, Naomi Vlug met haar artikel “Ik diende God en marihuana” en Noah Moeys met haar audioslideshow ‘Een jaar niet naar buiten’.

De winnaar: Noah Moeys! In de woorden van de jury:

“Het maken van een beeldverhaal waarbij foto’s goed aansluiten op de audio is goed gelukt. Demi vertelt een zeer persoonlijk verhaal over haar angst-/paniekstoornis. Er zit een spanningsboog in die de kijker vasthoudt. Aan het begin is niet te merken dat het uiteindelijk weer goed met Demi gaat, maar dat blijkt later toch wel zo te zijn. Dat wekt een vrolijk gevoel op. Technisch gezien zijn de foto’s goed gelukt. Er is gespeeld met perspectieven, achtergronden en kleuren. Het beeld sluit goed aan bij de audio. Vooral bij het stukje over paniekaanvallen. Bewegende, drukke foto’s in kleur. Wekt een paniekerig gevoel op. De switch aan het einde van zwart-wit naar kleur, waar te horen is dat het weer beter gaat met Demi, is goed gekozen. De zwart-witte foto’s hebben een sombere lading, terwijl de kleurenfoto’s vrolijkheid en geluk uitstralen.”

 

Tweedejaarsprijs

De tweedejaarsprijs is dit jaar voor het eerst geïntroduceerd. Ook de tweedejaars studenten maken in het nieuwe curriculum meerdere journalistieke producties. In blok GO maken ze korte crossmediale producties en AV-uitzendingen en in blok SLOW maken ze langere grotere producties in de vorm van een achtergrondverhaal, interview of multimediale longread. Het was voor de jury, hoofdredacteur van RTV Utrecht Paul van der Lugt en Anneliese Bergman van Sanoma uit de Beroepenveld Commissie van de SvJ, moeilijk de verschillende ingezonden producties te beoordelen. De genomineerden waren: Rijk van den Broek met zijn psychologisch interview ‘Na de dood van mijn baby kwam het besef: alles kan in één keer over zijn’, Valérie Hilgersom met haar artikel en video ‘Breng ze weer samen’ en Hylke Haagsma met zijn multimediale longread ‘Loot crates in games: een verfrissend nieuw spelelement of een vorm van gokken?

De winnaar: Hylke Haagsma! Die overigens erg kritisch was over zijn eigen productie en het zelf niet wilde inzenden, gelukkig heeft zijn studiegenoot dit wél voor hem gedaan! In de woorden van de jury:

‘Mooi multimediaal (tekst, radio, datavisualisatie) aangepakt en een origineel onderwerp. Ook een onderwerp dat een jonge doelgroep zal aanspreken alhoewel de wat oudere jury het ook zeer interessant vond.’

 

De eerste- en tweedejaars winnaars mochten als prijs een MoJo kit ontvangst nemen, met een microfoon, lenzen en een standaard voor hun smartphone zodat ze in hun carrière snel en makkelijk mooie en professionele producties kunnen maken.

De SvJ-prijs

Voor de achtste keer op rij is de SvJ-prijs uitgereikt. De vakjury (Peter Schrurs, Daphne Lammers, Sandra Schuurhof, Erwin Blom, Mark Misérus en winnaars van vorig jaar Wieke Esschendal en Ilan Hoekstra) heeft na het bekijken, lezen en beoordelen uiteindelijk een keuze kunnen maken. De genomineerden dit jaar waren: Jasper Kars en Gerrit Doelman met hun documentaire ‘Alledaagse Waanzin’, Anne Gordijn met haar documentaire ‘North of Lund’ en Fieke Snijder en Samantha Dixon met hun artikel ‘In Macedonia it takes a tourism to raise a dying village’. Peter Schrurs en Sandra Schuurhof mochten het bekend maken. De winnende productie is:

Alledaagse Waanzin – Jasper Kars en Gerrit Doelman

In de woorden van de jury:

‘Omdat het moeilijk is om een verleden in scenes te vangen en dat hier heel goed gelukt is. Omdat de hoofdpersoon geen moment verveelt en voortdurend geloofwaardig blijft. Om het oprechte ongemak waarmee de jonge mannen op het eind terugkijken. Omdat het een goede film is.’

Everyday Madness – trailer (English) from CampusDocfilmfestival on Vimeo.

Jasper en Gerrit winnen met hun prachtige productie een geldprijs van €1000,-!

Gefeliciteerd winnaars!!

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.