Het is weer tijd voor de SvJ-Prijs; welke student maakte afgelopen jaar de beste journalistieke productie?

Ieder jaar reiken JournalismLab en de School voor Journalistiek (SvJ) een prijs uit aan de beste journalistieke productie gemaakt door studenten. De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury en de winnaars van het voorgaande jaar. Sinds vorig jaar bestaat er ook een aanmoedigingsprijs voor eerstejaars producties, en vanaf dit jaar is er ook een aparte prijs voor tweedejaars producties.

Op 17 mei 2018 is het zover; dan wordt bekend gemaakt wat de beste journalistieke productie van afgelopen jaar is (gemaakt tussen 1 januari en 31 december 2017). Iedere student die tijdens het maken van de productie ingeschreven stond bij de SvJ mag zijn/haar/hun productie inzenden. De vakjury, onder leiding van Peter Schrurs (oud-directeur SvJ en VPRO), beoordeelt wie kans maakt op de prijs van €1000,-.

Wil je ook kans maken op die €1000,-? Zend dan hier voor 15 april je journalistieke productie in. Zorg dat je productie goed leesbaar/zichtbaar/hoorbaar is voor de jury. De vorm van de productie maakt niet uit: of het nou een infographic, blog of fotoserie is, zolang het maar een journalistieke productie is. Geef bij je inzending duidelijk aan wat de titel is, door wie het is gemaakt, wie welke rol speelde in het maakproces, en waarom deze productie dit jaar de SvJ-prijs moet winnen.

Lees hier meer informatie over de SvJ-prijs en bekijk de winnaars van vorige jaren. Het programma van de prijsuitreiking wordt later bekend gemaakt.


Aanmoedigingsprijs eerste- en tweedejaars producties

Met de komst van het nieuwe curriculum op de SvJ, vindt de organisatie het op zijn plaats om ook eerste- en tweedejaars journalistiek studenten een kans te geven op een prijs om hun carrière een impuls te geven. Met de invoering van het nieuwe curriculum maken eerstejaars studenten meteen journalistieke producties voor hun lokale nieuwssites. Voor de eerstejaars-prijs kiest iedere redactie onder leiding van hun hoofdredacteur de beste productie van het afgelopen jaar. Een jury van bovenbouw studenten beoordeelt vervolgens welke productie wint.

Ook de tweedejaars studenten maken in het nieuwe curriculum meerdere journalistieke producties. In blok GO maken ze korte crossmediale producties en AV-uitzendingen en in blok SLOW maken ze langere grotere producties in de vorm van een achtergrondverhaal, interview of multimediale longread.

Studenten uit het tweede jaar die in aanmerking willen komen voor de tweedejaars-prijs kunnen hun productie voor 15 april mailen naar j-lab@hu.nl o.v.v. tweedejaars-prijs, met de titel, je naam, en je motivatie voor het maken van deze productie. Een vakjury kiest vervolgens hier de beste productie uit. Is het een video of luisterfragment? Zorg dan dat deze ergens online staat (bv. Youtube of vimeo) en stuur de link mee (indien nodig met wachtwoord). De prijzen voor eerste- en tweedejaars studenten worden nog bekend gemaakt.

LET OP: Je mag iedere productie maar voor één prijs in sturen; de eerstejaars-prijs, de tweedejaars-prijs óf de SvJ-prijs.

Auteurs