Aggregeren voor professionals: Telegraaf doet Volkskrantje

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

De Volkskrant had een primeur vanmorgen. Maar niet lang. Mijn collega Ad van Liempt zegt wel eens “een goede primeur kan lang mee” maar dat gaat niet op in het digitale wilde westen.

Het verhaal in de Volkskrant ging over de opvoedmethode Triple P waaraan Nederlandse gemeenten de afgelopen jaren minstens €11 miljoen hebben uitgegeven. Voor de populaire methode is nauwelijks bewijs, de bewijzen die er zijn, komen van onderzoekers die aan Triple P zijn verbonden terwijl onderzoek waarin de methode betwist wordt, niet gepubliceerd wordt.

Op de site van de krant staat het artikel van Anneke Stoffelen achter de paywall. In de krant zag het er zo uit.

 

 

Om 8:43 verscheen het nieuws ook op de site van De Telegraaf. Het nieuws… wel met “Dat schrijft de Volkskrant” – maar zonder link, zonder de auteur te noemen en zonder aanhalingstekens.

 

De verschillen zijn minimaal – bij De Telegraaf worden wat woorden weggelaten en een zinnetje naar voren gehaald. Maar 95 van de 98 woorden komen één op één uit de Volkskrant.

 

 

Zulke dingen gebeuren elke dag op ontelbare plekken. Knip-en-plak-journalistiek. TMG-directeur Frank Volmer zei bij Red de Journalistiek al dat het bedrijf “de grenzen opzoekt” als het gaat om aggregatie. In dat geval ging het om de Dichtbij-sites die zo’n 50 woorden van andere sites halen. Bij de moeder-site is men kennelijk grensverleggend bezig.

AANVULLINGEN 22 DECEMBER 16:30 / 25 DECEMBER 14:45

Na uitgebreide discussie onder deze site en op Twitter enkele aanvullingen. Niet zozeer over de vraag of het (grensverleggende) aggregatie, plagiaat, schending van auteursrecht of toegestane persexceptie is. Dat wordt in de discussie hieronder wel duidelijk.

Maar niet geheel duidelijk is de originaliteit van de Volkskrant (en Anneke Stoffelen) en de rol van het ANP.

Gabriëlle Jurriaans meldt in de comments dat zij de eerste is die het in Nederland aan de orde stelde in nrc.next (26 november).

Anneke Stoffelen zegt daar niets over maar voegt wel de informatie over het Schotse onderzoek toe. Gabriëlle Jurriaans heeft dat onderzoek echter dezelfde dag al op Twitter genoemd.

Die informatie – plus de kop “De noord/zuidlijn van het opvoeden” die toch wel lijkt op de McDonalds-vergelijking in de Volkskrant maken het waarschijnlijk dat Anneke Stoffelen (die Gabriëlle Jurriaans wel gesproken heeft, maar op haar verzoek niet sprekend heeft opgevoerd) zich heeft laten inspireren door die berichten.

Interessant is ook de rol van het ANP. Op Twitter verscheen een screenshot van ANP Mediawatch die het artikel acher de paywall vandaan heeft gehaald en naar hun klanten heeft gezonden. ANP Mediawatch bevat in tegenstelling tot de reguliere ANP-feed geen berichten die kunnen worden overgenomen door media.

Dat bericht – met de minimale herschrijvingen – is de basis voor het Telegraaf-artikel. De vraag is dus: faciliteert het ANP auteursrechtschending? (tenzij de Volkskrant het allemaal okay vindt natuurlijk).

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.