“Vanaf 26 april is het voor iedereen mogelijk om, in principe, op elk artikel op NU.nl te reageren”, zegt Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl – ja, je leest het goed: NUjij is herrezen.
Na een jaar klagen mochten trouwe oud-NUjij gebruikers vanochtend als eerste reageren onder het artikel ‘NUjij komt terug: weer reageren op NU.nl-artikelen’. “Omdat de reactiemogelijkheid zo werd gemist en we nu, na anderhalf jaar, nog steeds vragen krijgen van oud-gebruikers hebben we nog eens gekeken naar de argumenten om te stoppen. We zijn tot de conclusie gekomen, ook na het uitwisselen van ervaringen met de Washington Post vorig jaar, dat we nu iets hebben gevonden om het beter te doen”.
Dat ‘iets’ is de open-source software ‘Talk’ van het Amerikaanse Coral Project, waar onder andere Washington Post en The Wallstreet Journal gebruik van maken. Door de verbeterde softwaremogelijkheden ziet NU.nl weer heil in reacties. Zowel als middel om het gesprek tussen journalisten en het publiek te verbeteren maar uiteraard ook om het bereik van NU.nl wellicht te vergroten.
Wildgroei
Één van de issues waar NUjij voorheen mee kampte was een wildgroei aan reacties waar op de redactie weinig mee kon worden gedaan. Hoekman: “We zijn gestopt omdat we vonden dat we bezig waren met het faciliteren van een gesprek zonder dat er direct iets werd bijgedragen aan NU.nl of het nieuws.”
De hoofdredacteur verwacht dat de reacties nu, dankzij Coral, daadwerkelijk gebruikt kunnen worden door de redactie. “We kunnen een discussie starten met een vraag of invalshoek zoals bij de lerarenstaking, dan kun je zoiets doen als ‘ben jij een leraar en staak je mee, laat een reactie achter’ zodat de redactie hier iets mee kan doen.” Hoekman verwacht met dit soort specifieke vragen meer inhoudelijke discussies te faciliteren ook omdat Coral ongewenste reacties filtert.
“Coral werkt met zwarte en grijze woordenlijsten zodat bepaalde scheldwoorden vooraf gemodereerd worden”, legt Hoekman uit. Daarnaast is er een ‘flag comment’ mogelijkheid om trollen te ontmoedigen én een ‘respect’-knop. “Dat vind ik mooi, het is een soort like-knop maar dan meer een blijk van waardering – het gaat over het respecteren van andermans mening”.
Inspiratie
“Ja, ik ben toch wel geïnspireerd door De Correspondent – dat hoef ik echt niet geheim te houden ofzo, ik vind dat ze ’t daar heel goed doen. De manier waarop ze daar het gesprek aan gaan, dat kan bij ons ook”. Er is inmiddels een team van moderatoren op de redactie die klaar zitten om op een constructieve manier de dialoog aan te gaan. “Het kost wat extra maar als we ’t goed doen levert het ook weer wat op: behalve bruikbaar materiaal misschien ook wel een heel nieuwe doelgroep”, concludeert Hoekman.