Twitterhacks

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

Twitter is de hartslag van het nieuws op internet. Maar het sociale netwerk is gevoelig voor hackers.

Nergens lijken zoveel accounts gehackt te worden als bij Twitter. Vroeger werd spam vooral door terugvolg-robots, RT-robots en reply-robots veroorzaakt. Sinds een paar weken hebben ze het op mijn Direct Messages voorzien.

Alleen al in de laatste twee weken heb ik fake-DM’s van een dozijn volgers ontvangen. Altijd in het Engels en met de sugesstie dat iemand over je roddelt op Facebook (dreadful, offensive, cruel, shocking), dat je een gratis iPad krijgt, dat er een video met jou erin op het web circuleert (“lol wat a you doing in this video”).

Wie op de link klikt, komt bij een dubieuze Facebook app terecht of op een website als tvivvter.com waarop men tracht je persoonlijke gegevens te ontfutselen. Omdat er stevig geklaagd wordt, zijn die sites meestal snel ontmanteld, maar kennelijk zijn er telkens sukkels die er toch in trappen. Want de stroom dm-spam houdt aan.

Verspreiding zou via klikken op de dubieuze link verlopen volgens Mashable die het fenomeen al bijna een jaar geleden waarnam.

De vraag is natuurlijk hoe het komt dat spammers zich van deze accounts meester kunnen maken en waarom dit beveiligingsgat niet gedicht is. Bij mij neemt dit soort berichten alleen maar toe.

Twitter slaagt erin elke tepel van elke profielfoto te ontdekken maar laat de deur naar de wachtwoorden wagenwijd openstaan?

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.