TMG, NDC, HMC, PG… krijgen we één grote Nederkrant?

Na maandenlang praten heeft de nieuwe man bij de Telegraaf Media Groep, Geert-Jan van der Snoek, zijn plannen gepresenteerd. Directeur Frank Volmer (Telegraaf) weg, en directeur Tim Klein (regionale kranten) weg. Dat schrijft Adformatie tenminste, en bronnen binnen TMG hebben dat bevestigd.

Op de Basisweg is de paniek uitgebroken. Vooral omdat er meer koppen gaan rollen. Geen baan lijkt zeker. De plannen zouden al maandenlang klaarliggen, en dit weekend of maandag bekend gemaakt worden… maar gelukkig zijn er lekken.

Dat de directeuren van zowel De Telegraaf als de regiokranten (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander – ook wel de Holland Media Combinatie HMC) per onmiddellijk (per 1/11 in feite) ontslagen zijn, betekent vooral dat er plannetjes met die kranten zijn: in elkaar schuiven.

Botman

Dat is een curieuze omslag, niet zo lang geleden werden regio en landelijk juist uit elkaar gehaald bij TMG. Maar kennelijk is grootaandeelhouder Frank Botman (hij trekt bij TMG aan de touwtjes, in ieder geval aan de touwtjes waarmee Van der Snoek wordt bediend) het daar niet mee eens: er kan nog meer bespaard worden door integratie van activiteiten.

Welke besparingen levert dat op? Bijvoorbeeld dat alle niet-regio-nieuws voortaan bij De Telegraaf vandaan kan komen: landelijk, sport, economie, roddel, internationaal, features. Nu komt dat nieuws van ANP, DPD (Mecom) en uit eigen bron.

NDC

Dat is nog niet alles, Van der Snoek heeft ook plannetjes met de NDC (Leeuwarder Courant, Dagblad van het Noorden, Friesch Dagblad), en die plannetjes zou hij samen met De Persgroep smeden. De CEO van de NDC (de opvolger van Van der Snoek) is zo dom geweest om al te zeggen dat zij samenwerking met TMG wel ziet zitten. NDC overnemen dus, drukkerijen saneren en ook daar het niet-regionieuws (dat nu van Persgroep komt) gaan verzorgen. Wat de rol van De Persgroep is, blijft duister. De uitgever ziet nu al de overname van Wegener in gevaar komen door bezwaren van de ACM, nog groter worden is eigenlijk geen optie.

En willen de lezers in Haarlem, Heerenveen, Delftzijl, Den Helder, Hilversum, Hindelopen, Enkhuizen, Bolsward, IJmuiden en Alphen a/d Rijn eigenlijk wel een regio-Telegraaf?

De regio-kranten waren zelf ook verbijsterd over de plotse ontslagen, dit verscheen rond 10:00 op de internet site van HMC (in de loop van de dag is de mededeling verwijderd:

Hedenmorgen verscheen op de website van reclamevakblad Adformatie een artikel met als kop ‘Nieuwe topman saneert directeuren Frank Volmer en Tim Klein weg bij TMG’. Hoewel ons hierover afgelopen week reeds enige signalen bereikten, waren ook wij verrast dat dit nieuws op deze wijze in de publiciteit kwam. Van deze mogelijke besluitvorming zijn wij door de Raad van Bestuur niet op de hoogte gebracht. Over de eventuele consequenties voor onze organisatie en de vervolgstappen kunnen wij dan ook geen nadere mededelingen doen.

“op deze wijze in de publiciteit kwam”, fijn staaltje corporate governance van een beursgenoteerd bedriijf, Van der Snoek geeft visitekaartje af…

Familie

De manier waarop de ontslagen zijn aangekondigd (gelekt) is ook interessant: iemand met een staat van dienst van zo’n 20 jaar per onmiddellijk op straat zetten is nogal on-Telegraafs. Het concern stond altijd bekend als een warme familie, daar heeft Van der Snoek ook meteen een eind aan gemaakt.

Wat vinden ze bij de redacties van de kranten daar eigenlijk van?

Auteurs