fact checking, svj, nepnieuws, verkiezingen, verkiezingen 15 maart, school voor journalistiek

SvJ- waakhonden fact-checken de politiek

Politiek en journalistiek gaan de laatste tijd niet meer zo goed door één deur. We worden bedolven onder een web van nepnieuws en alternatieve feiten, wat is nou waar en wat niet, wie heeft er nou gelijk? 19 superstudenten van de School voor Journalistiek gaan dit web ontrafelen op WTFact.
Door Nikita Neuteboom

We weten nooit zeker of politici de waarheid spreken. Vooral in verkiezingstijd zeggen politici van alles om kiezers voor zich te winnen. Iemand moet orde op zaken stellen, zodat we 15 maart geen verkeerde keuze maken. Als journalisten niet achterhalen welke beweringen er echt toe doen en welke we zo door het doucheputje kunnen spoelen, dan tast men al gauw in het duister.

Politici zijn heel goed in het doen van vage uitspraken, die niemand echt begrijpt achteraf. Dankzij de populariteit van sociale media lijkt de vaardigheid van het kritisch kijken naar de informatie die gegeven wordt, haast verdwenen. Mensen nemen alles dat op Facebook staat klakkeloos over, zonder ook maar een seconde te kijken of dit wel echt zo is.

Fact-checking is daarom ontzettend belangrijk, journalisten zijn immers de waakhonden van de democratie. Wij moeten de onwaarheden scheiden van de waarheden.

WTFact?

De researchdocenten van de SvJ bedachten daarom een project dat eerstejaarsstudenten de vaardigheden aanleert om deze belangrijke functie goed uit te kunnen voeren. De leerlingen die zich voor het Honours-programma hebben opgegeven gaan in aanloop naar de verkiezingen politieke uitspraken en beloftes verzamelen en controleren.

We werken met verschillende redacties die elk een ander belangrijk punt op de politieke agenda onderzoeken, zoals: discriminatie, gezondheidszorg en onderwijs. De resultaten hiervan worden vervolgens op een website gepubliceerd. De website is gemaakt en wordt beheerd door de studenten-redactie.

Op de verkiezingsavond sluiten wij het project feestelijke af in een Utrechts café en gaan we bedenken hoe we verder gaan met fact-checken!

Waar zijn we te vinden?

De website loopt deze en volgende week langzaam vol met onze bevindingen, zo heb ik zelf een grappige ontdekking gedaan over een stemwijzer-website.

We delen onze bevindingen ook op Twitter.

We zijn ook aanwezig op verschillende politieke evenementen, waar vervolgens over wordt bericht in de vorm van een blog of vlog.

Dus: politici, pas op met wat je zegt, de waakhonden zitten klaar om het te controleren…

Nikita Neuteboom is eerstejaarsstudent journalistiek en neemt deel aan het Honours-project WTFact.

Auteurs

2 comments