Ontevreden nieuwsgebruikers

podcast

In deze podcast staat het onderwerp ontevreden nieuwsgebruikers centraal. Dat is een groep betrokken burgers die ontevreden is over de samenleving en met name de politiek. Maar vaak ook over de mainstream media.

Onderzoekster Renée van der Nat onderzoekt bij Journalismlab dit fenomeen en dat blijft niet onopgemerkt. “Ik krijg van iedereen een reactie over het nieuws. Het maakt niet uit met wie ik praat. Ligt het niet aan de spelfouten, dan is er wel een politieke bias, of er zijn commerciële belangen. Of het wordt niet zuiver gepresenteerd. Die redenen lopen heel erg uiteen.” 

Onderzoek naar ontevreden nieuwsgebruikers is belangrijk, omdat publieke nieuwsdiensten die niet goed weten te bereiken. Renée van der Nat: “Als een deel van de samenleving nieuwsvoorziening krijgt, hebben we een serieus probleem.”

Van der Nat gaat in gesprek met Jacques de Wit, hoofdredacteur van Steffie.nl, een website die volgens De Wit in het leven is geroepen “voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.” Zelf is De Wit teleurgesteld in het nieuws geraakt. “Ik lees de kranten niet meer. Met name tijdens de coronacrisis viel mij de weinig kritische houding op. Ik haal mijn informatie uit de echte wereld, uit gesprekken met mensen. Daarmee omzeil je de bubbels. Voor Steffie.nl praat ik met mensen die ik anders niet tegen zou komen.”

Ook in de studio zijn Micky Hermes en Daniëlle Amelsbeek. Zij zijn beide redacteur bij Steffie.nl en hebben een licht verstandelijke beperking. Maar ze zijn op de eerste plaats ontevreden over het nieuws. Daniëlle: “ik probeer wel het nieuws te kijken, maar het is zo lang en vooral zó negatief. Ik kijk liever een komedie, dan horen hoeveel doden er nu weer gevallen zijn. 

Micky: “Ik kijk liever niet naar het nieuws, maar je wordt geacht er wel naar te kijken. Het lijkt een soort sociaal verantwoord dingetje, het is een soort van regel om volwassen te zijn. Alsof je geen goede burger zou zijn.” 

Volgens onderzoekster Renée van der Nat is het overigens een misverstand dat alle ontevreden nieuwsgebruikers ook nieuwsmijders zijn en niet het nieuws van de publieke omroepen consumeren. Juist wel, maar ze vullen het aan met nieuws vanuit alternatieve kanalen. En dat zijn lang niet alleen kanalen uit de rechts-extremistische hoek, de maatschappij moet er volgens de onderzoekster voor waken dat die niet te veel in een verdomhoekje worden geplaatst.

Blog

Meer weten over het onderzoeksproject van Renée van der Nat over ontevreden nieuwsgebruikers? In deze blog gaat Renée dieper in op dit thema. 

De podcast is een initiatief van Journalismlab van het lectoraat journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Dat doet praktijkgericht onderzoek in Nederland. Presentatie is in handen van Wiebe de Jong.

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.