Onderzoeksevent over journalistiek ondernemerschap

Aan de school voor journalistiek leren we studenten vanaf dag 1 een ondernemende attitude aan te nemen. Studenten worden bewust gemaakt dat een journalistieke baan op een redactie niet meer een vanzelfsprekendheid is. Ze moeten tijdens hun studie al nadenken over hoe ze zichzelf willen profileren. Wat betekent het om als freelancer aan de slag te gaan? Er zijn namelijk tal van mogelijkheden. De journalistiek van nu biedt nieuwe perspectieven. Maar wat maakt tegenwoordig iets journalistiek? Wanneer is een verhaal journalistiek? En waar ligt de grens?

Op zoek naar de grenzen van de journalistiek

De Universiteit van Groningen, Hogeschool Utrecht (J-lab), Vers Pers en A-lab onderzoeken deze grenzen. Hoe je op een andere manier journalistieke verhalen kunt vertellen en hoe journalisten dat ervaren. De onderzoekers gaan samen met journalisten en andere experts journalistieke producties maken en de grenzen daarin opzoeken. Het maakproces wordt geanalyseerd.

Evenement 25 mei

Vraag jij je als journalist zelf ook af welke positie jij hebt in de huidige journalistieke markt? Hoe ondernemend ben jij? Waar liggen jouw grenzen?

Vrijdag 25 mei organiseert de Universiteit van Groningen samen met Vers Pers een onderzoeksevent waarin je tips kunt krijgen om je positie te verstevigen. Je kunt kiezen om met loopbaancoaches te spreken, een onderscheidend LinkedIn profiel te maken of met ervaren journalistieke ondernemers hun tien grootste misstappen door te nemen, zodat jij die zelf niet begaat. Altijd al een snelcursus podcast maken willen volgen? En ben je op zoek naar subsidie, maar geen idee hoe je de grootste kans van slagen hebt? Of ambieer je meer creativiteit, omdat je vaak te lang broedt op een originele invalshoek?

Een nuttige dag voor journalisten, die tegelijkertijd de onderzoekers van de Universiteit van Groningen mogelijkheden bieden om jou te spreken en met jou te reflecteren in het kader van het wetenschappelijk onderzoeksproject ‘Journalistiek ondernemerschap in actie’.

Je kunt je hier aanmelden voor het evenement op 25 mei.

Locatie: A-lab, Overhoeksplein 2, Amsterdam.

Tijd: 10:30-17:00

Entree: 7,50 (inclusief lunch)

 

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees meer

Thema's

Research &
automatisering

De veranderende researchpraktijk en de rol van AI

Belevenis-
journalistiek

Digitale storytelling en het effect op de consument

Nieuws-
consumptie

Verschillende vormen van nieuws en het effect ervan

Innovatie
in onderwijs

Journalistiekonderwijs in een veranderende wereld

Lokale
journalistiek

Ontwikkelingen op het gebied van lokale media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.