Onderscheidende blogs

De afgelopen 10 weken hebben zo’n 125 tweedejaars SvJ-studenten de cursus blog gevolgd. Behalve dat de weblogs van de studenten beoordeeld zijn door hun docenten, mochten studenten ook hun klasgenoten nomineren. Een vakjury koos ‘hun’ beste drie weblogs uit.

Op vrijdag 9 november 2012 zijn voor de derde keer in de geschiedenis de blogawards uitgereikt door juryvoorzitter, en blogger van het eerste uur, Frank Meeuwsen. Zijn mede-juryleden waren oud NOS- hoofdredacteur Hans Laroes en lector Piet Bakker. De jury keek bij de beoordeling naar de journalistieke aanpak, journalistieke profilering, doelgroep-gerichtheid en een aanpak die kenmerkend is voor bloggers en kwamen samen tot een top 3 van beste weblogs.

Als eerste eindigde Maxime Klein Nagelvoort met Maxime onderzoekt. De jury zei onder andere over het winnende blog: ‘Het is misschien allemaal niet journalistiek verantwoord, maar dit is een blog die ik graag wil blijven lezen. Heel mooi. Heel persoonlijk. En onderzoekend, een weg banend op weg naar iets wat ze zelf nog niet weet. Pareltje’.

Op de tweede plek kwam Tomas van der Heijden met zijn weblog Portretengen met portretten van markante en unieke mensen uit de buurtschap Portengen onder de rook van Kockengen. De jury vond dat Portengen uitblinkt in ‘Prachtige tijdloze portretten. Heel goed, verrassend, mooi menselijk, hyperlokaal, goed qua eenheid van stijl en van aanpak en consistent.

Als derde eindigde het weblog Doctorandus J van Jasper Piersma. ‘Mooi onderwerp, geliefd om over te schrijven. Goed uitgewerkt, fraaie eigen ‘visuals’ gemaakt, rijk aan onderwerpen. Wel moeilijk leesbaar door de kleine letters, maar het rijkelijk linken naar buiten toe maakt veel goed. Fuck journalism, dit is bloggen!’ Aldus, juryvoorzitter Frank Meeuwsen.

Frank Meeuwsen merkte op een duidelijke stijgende lijn te zien in de kwaliteit van de weblogs. Volgende week starten we weer met een frisse groep studenten die tien weken lang alle ins en outs zullen leren van het journalistieke blog. Over tien weken kunnen we dan (ook hier) zien of we die stijgende lijn hebben voortgezet.

De andere 12 genomineerde blogs waren van: Robert Oosterbroek, Anouska Louwerse, Robert Hüsken, Zoë Heijke  Inge van As, Bien Borren, Jorien de Wit, Marian Stam, Hannah Boon, Nina van Oostrum, Mike Muller, Jantine Albers.

 

Auteurs