Nieuw project Kiesfeiten rondom nieuws over gemeenteraadsverkiezingen van start

Op 21 maart staan de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur. Met het oog op de grote aandacht voor fictieve berichtgeving, zal er in de verslaggeving extra nadruk komen te liggen op fact checking. Daarom start vandaag, drie weken voorafgaand de verkiezingen, het project Kiesfeiten.

Met kiesfeiten.nl willen de organisatoren (DUIC, Design Innovation Group en Milvum) de inwoners van de steden Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven een zo divers mogelijk nieuwsaanbod brengen. Dit nieuws wordt aangevuld met bijdragen van onafhankelijke experts op verschillende thema’s zoals gezondheid, economie, duurzaamheid, mobiliteit, ethiek, veiligheid of stadsontwikkeling.

De redactie, waar JournalismLab (Kiki de Bruin) deel van uit maakt, zal via de website bestaande nieuwsberichten voortdurend monitoren om te verkennen waar aanvullende expertise van dienst kan zijn. De feedback van het expertpanel wordt gestuurd naar de redacties en journalisten van het betreffende artikel, die uiteraard zelf mogen bepalen of ze deze feedback willen inzetten. Hiermee wil de redactie een positieve bijdrage leveren bij de informatievoorziening rondom de verkiezingen. Ook kunnen journalisten zelf de redactie inschakelen als ‘journalistieke hulplijn’ wanneer er behoefte is aan bijdrage van een van de verschillende experts.

Kiesfeiten.nl levert tevens een bijdrage aan een onderzoek rondom het voorkomen van ‘fakenieuws’ waarvoor het team een subsidie ontving van DNI newsfund van Google en SIDN fonds.

Voor vragen kun je contact opnemen met de redactie:
Danielle Arets/ info@capda.nl/ 06 41 87 98 00
Martijn Rademakers/ martijn@duic.nl/ 06 52 47 00 84‬
Kiki de Bruin/ kiki.debruin@hu.nl/ 06 21 98 18 62

Auteurs