Mobiele telefonie brengt een revolutie in Afrika

Het is al lang gaande maar wordt steeds duidelijker: dat de mobiele telefonie ook in de Afrikaanse landen een revolutie teweeg brengt. Volgens recente cijfers zijn zo’n 650 miljoen Afrikanen in bezit van een mobieltje en binnen vijf jaar zullen dat er 1 miljard zijn, bijna iedereen dus. De betekenis valt nauwelijks te beschrijven.

Mobieltjes helpen de corruptie te bestrijden doordat zij het, in Kenia onder meer via Ipaidabribe, welhaast iedereen mogelijk maken ervaringen op het net te zetten.

Mobieltjes zijn dankzij de zogenoemde Icowapp handig voor veeboeren. Mobieltjes vormen de belangrijkste schakel met de belangrijke open source site Ushahidi.

Mobiele telefonie kan helpen malaria te controleren. Idem dito met betrekking tot aids. Mobieltjes zorgen voor mobiel geld. Zo is er veel, heel erg veel. Geen wonder daarom dat de betekenis van de mobiele telefonie voor Afrika op dit moment op vele plekken onderzocht wordt. Een van de plekken waar dit gebeurt is Leiden, bij het African Studies Centre en onder leiding van Mirjam de Bruijn.

Maar er is veel en veel meer. Goede, recente inventarisaties zijn:

– een presentatie van Elirea Bomman over de ontwikkeling van de informatiesamenleving in Afrika

– een dissertatie van Joshua Eva Blumenstock over de economische gevolgen van de mobiele telefonie voor het Afrika ten zuiden van de Sahara

 

Auteurs