Mandela in De Telegraaf: de grap en de excuses

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

Niet de dood van Mandela, niet het bericht in De Telegraaf daarover, maar de excuses over het bericht in De Telegraaf over de dood van Mandela dreigt ’trending’ te worden op Twitter.

Het begon met een bericht op de website van De Telegraaf vanmorgen: “Neslon Mandela, die nota bene op Sinterklaasavond (mét Zwarte Piet) is overleden.”

Op Twitter werd het bericht snel opgemerkt als een nogal onsmakelijke uitglijder.

 

Bij De Telegraaf was kennelijk ook een belletje gaan rinkelen. Het verhaal was na half uur al offline gehaald. Maar in zo’n geval is er altiijd wel iemand die een screenshot maakt (een goede les: altijd screenshot maken als je zoiets aantreft).

 

In plaats van te doen alsof ze gek waren – de gebruikelijke reactie van de krant –  plaatste de krant later op de ochtend een excuus.

 

Hier het bericht (screenshot – je weet het nooit).

excuses

 

 

Maar daarna begon de storm pas goed op te steken. Honderden deelden het verhaal op Facebook of Twitterden het verhaal hun netwerk in.

Die reacties lopen sterk uiteen. Je zou zeggen dat het te prijzen was dat de Telegraaf zich openlijk uitsprak of dat het neutraal wordt doorgegeven.

Maar er zijn ook Twitteraars die er toch nog even hun eigen grap van willen maken.

Twitter is in dit geval vooral een plek om je gal te spuwen.

Twijfelen aan de oprechtheid van de excuses komt ook voor.

 

En vragen om ontslag natuurlijk, nogal wat Twitteraars willen bloed zien.

Het lijkt me niet uitgesloten dat De Telegraaf zich door de vele reacties (en de aanwezigheid van bewijzen in de vorm van een screenshot) gedwongen voelde om niet alleen het artikel offline te halen maar ook nog eens door het stof te gaan. Maar eigenlijk doet dat er niet toe, sociale media leiden dus tot transparantie (maar ook tot uitingen waarvan het gehalte niet veel hoogstaander is dan die onsmakelijk grap zelf).

PS: mondiaal trending is ook de Twitter-discussie over het verwarren van Nelson Mandela en Morgan Freeman.

 

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.