journalistiek, hoge school utrecht, school voor journalistiek, datajournalistiek, Facebook, curatie, New York Times, Knight Centre

Lokale journalistiek ten einde?

Het is bijna de dag van de lokale journalistiek. Op 11 juni hebben we hier op het lectoraat lezingen en workshops over regionale journalistiek, hyperlocals en verdienmodellen. Je kunt je nu nog inschrijven!

Om in de sfeer te komen, en om je (normaals) te doordringen van de noodzaak om hierover te discussiëren – voor het geval dat je hebt gemist dat het niet zo goed gaat met de regionale media – heb ik een aantal artikelen verzamelend over lokale journalistiek.

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat de dertien regionale omroepen in Nederland één bestuur krijgen en dat dit 150 tot 180 banen gaat kosten. Volgens het NRC verdwijnen deze banen vooral in de bestuurlijke laag, de dertiende redacties, plus hoofdredacties, blijven bestaan. De nauwere samenwerking tussen de omroepen is een gevolg van de gevraagde bezuinigen van het kabinet.

Frank Huysmans schreef voor de Nieuwe Reporter een uitgebreid essay over de teloorgang van de lokale journalistiek, de opkomst van hyperlocals en andere grassroot media, en beargumenteert dat het helemaal niet zo gek is om de lokale journalistiek te laten sponsoren door de overheid, net als bij lokale archieven en bibliotheken.

Eén van de grootste vragen die op dit moment speelt in de journalistiek, is hoe gaan we online winst maken. Zowel landelijke als regionale kranten zien hun oplage teruglopen, maar kunnen de verloren inkomsten niet compenseren met online. Verschillende typen paywalls passeren de revue – harde, zachte, fluide. The Frontier, een onderzoeksjournalistiek website die zich richt op Tulsa, Oklahoma, zet in op een torenhoge paywall van $30,- per maand voor toegang tot enkele artikelen per week. The Frontier verwacht een nichemarkt aan te spreken die graag betaalt voor kwaliteit.

Auteurs