Livestreaming via NUlive – je mag los!

De dag die je wist dat zou komen: NUlive is te downloaden in de Play Store (en heel binnenkort ook op iOS). We schreven al eerder over de livestream app toen er nog volop werd getest. En nu is het dan zo ver, op het moment dat de populariteit van live streaming apps naar een hoogtepunt klimt is NU.nl ready to go met een custom made mobiele applicatie.

Op de redactie zijn ze er klaar voor. “Er is een spotter op de redactie die de streams in de gaten houdt, als er nieuws binnen komt kunnen we schakelen naar regie en de livestream online zetten”, zegt Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl.

Maar de livegang wordt expres nog een beetje stil gehouden. “We gaan vol gas geven zodra de iOS versie er is. En dan gaan we de app ook geagendeerd gebruiken. Zo kunnen we straks tijdens de PSV Champions League wedstrijd een pre-show maken met supporters bij het stadion. Een beetje sfeer maken voor de wedstrijd begint”.

Het aardige aan NUlive is dat het net even anders werkt dan Periscope en Meerkat (of straks Facebook Live). De crux zit ‘m in de regie. “Een regisseur geeft je aanwijzingen via je headset zodra je aan het livestreamen bent. Je staat er niet alleen voor. Bovendien hoef je ook niet te zoeken naar een publiek, dat hebben wij al.”

Bekijk hier hoe NUlive werkt:

Ik ben nieuwsgierig en zal de komende tijd NUlive op de voet blijven volgen. Want, en dat geeft Hoekman ruiterlijk toe, het is ook nog best ingewikkeld als het aankomt op auteursrechten en bewaren van data. “We hebben inmiddels wel wat ervaringen opgedaan met NUfoto maar video is toch ingewikkelder – ook met verificatie”, zegt Hoekman. “En stel dat er honderden mensen tegelijkertijd gaan streamen, kunnen we dat aan?!”

 

 

Auteurs