Live video streamen via de smartphone is hip geworden door Meerkat en Periscope. Maar als je niet toevallig bij een bommelding aanwezig bent of met enige regelmaat bikini’s past, is de kans dat je duizenden volgers krijgt vrij klein.
Bij NU.nl gaan ze het anders aanpakken: gebruikers die bij de Tourstart in Utrecht aanwezig zijn en dat met hun smartphone willen filmen, bieden ze aan hun streams op de site van NU.nl te plaatsen.
Dat doet NU.nl met een toepassing die in samenwerking met TNO is ontwikkeld. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Een eerste veldtest is door NU.nl gedaan tijdens Bevrijdingsdag toen 15 redacteuren, verspreid door het land, vanaf festivals video’s hebben gestreamd. Op de redactie is gekozen uit de beschikbare streams terwijl de filmers ook via audio aanwzijgingen kregen.
De resultaten hiervan zijn op 18 juni op het Mediapark Jaarcongres 2015 getoond:
Preview van Cameraad van @NUnl tijdens #mpjc pic.twitter.com/dKGReMMrVX
— Martijn de Bie (@martijndebie) 18 juni 2015
Bij de Tour wordt dus het publiek voor de eerste keer ingeschakeld.Ook bij de vierdaagse wordt er getest. Mark Vos van NU.nl op de site van Persinnovatie:
“In eerste instantie gaat het om omstanders die iets filmen, maar we kunnen er ook experts mee bereiken, of redacteuren die dit gereedschap ter plekke gebruiken om het nieuws te verslaan. (…) Wij doen dit vanuit de gedachte dat je als gebruiker geen vooropgezet plan hoeft te hebben om te gaan filmen. Je hoeft dus geen app zoals Meerkat op je telefoon te hebben staan, omdat het direct vanuit de Nu.nl-app kan. De gebruikers van de app zijn zo de oren en ogen van de redactie.”
NU.nl vraagt mensen die op 4 juni in Utrecht langs de route zijn met een iPhone (de app voor Android is nog niet klaar) om zich op te geven via een mailtje naar mark@nu.nl. Beelden worden met naamsvermelding op NU.nl uitgezonden.
Deelnemers krijgen instructies voor het downloaden en gebruiken van de test-app. Het enige wat ze moeten doen is filmen. Van een paar minuten tot langer: alles is welkom. De beelden komen binnen bij de redactie, waar de regie kiest wat wordt uitgezonden. Via de app kunnen redactie en gebruiker ook met elkaar communiceren.