Kwart miljoen extra subsidie voor Leidse journalistiek

Leiden wil een stimuleringsfonds van € 250.000 voor de lokale journalistiek kwaliteitsjournalistiek (onderzoeksjournalistiek, achtergrond, fact checking, onderbelichte onderwerpen en doelgroepen). Het doel is om inwoners beter te informeren over wat er speelt in de stad Leiden. B&W heeft een voorstel aan de gemeenteraad gestuurd die het plan moet goedkeuren.

Uitvoering ligt bij een stichting waarbij het bestuur op afstand staat van de gemeente, omdat dit de onafhankelijkheid van het fonds garandeert. Er zitten dus geen ambtenaren of gemeentelijk bestuurders in het bestuur.

Nu subsidieert de gemeente al de lokale omroep, en via advertenties indirect ook print-media.

In juni heeft de gemeenteraad al € 250.000 euro gereserveerd voor de start van het fonds in 2018. Het onderzoeksrapport “Het versterken van lokale nieuwsmedia: naar een Projectfonds Leidse Journalistiek” van de universiteit Leiden is hier in te zien.

Waarom willen ze dat in Leiden?

In het raadsvoorstel en in het onderzoeksrapport wordt gesteld dat de kwantiteit van nieuws (inclusief politiek nieuws) in orde is, er zijn ook veel media in de Sleutelstad, maar dat de kwaliteit tegenvalt:

“Wie naar het Leidse medialandschap kijkt, ziet een volle etalage. Maar wie naar binnen gaat merkt dat het een winkel is met veel lege dozen.”

Omdat  het geld voor projecten is die gepubliceerd moeten worden, is dat natuurlijk ook meteen de zwakke schakel. Het gaat om een subsidie aan bestaande media en zzp’ers in samenwerking met bestaande media, alleen die kunnen geld aanvragen. Gaan de exploitanten van de lege dozen die dozen nu met kwaliteit vullen?

(Foto van de voorbereidende conferentie over het Leids Medialandschap, 24 februari 2017)

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Research &
automatisering

De veranderende researchpraktijk en de rol van AI

Belevenis-
journalistiek

Digitale storytelling en het effect op de consument

Nieuws-
consumptie

Verschillende vormen van nieuws en het effect ervan

Innovatie
in onderwijs

Journalistiekonderwijs in een veranderende wereld

Lokale
journalistiek

Ontwikkelingen op het gebied van lokale media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.