Infochaos – keep it simple stupid!

Op dit blog wordt met enige regelmaat geschreven over infographics. Vooral collega’s Gerard Smit en Carel Kuitenbrouwer houden zich daarmee bezig. Mooie infographics, rare infographics, duidelijke infographics, verwarrende infographics.

Ik lees dat met instemming. Infographics zijn bedoeld om ingewikkelde dingen eenvoudig te maken. Een mooi streven. En omdat het veld zo in ontwikkeling is, gaat het ook vaak mis. Gister ging het ook gruwelijk mis met mijzelf.

De avond ervoor kreeg ik het nieuws binnen dat Metro haar Deense kranten verkocht aan een Zwitserse uitgever.

Ik blog over gratis kranten, het was breaking news waaraan ik wat kon toevoegen omdat ik alle gegevens over de eigendoms-wisselingen van de uitgever in een excel-file heb staan. Na een half uurtje knutselen had ik alles in een graph gezet. De volgende ochtend tegen 10:00 zette ik het online. (click voor grotere versie)

Vanmorgen keek ik er nog eens naar. Een gedrocht eigenlijk. TOO MUCH INFORMATION.

Alle landen, alle jaren en alle eigendoms-wisselingen  in één grafiek: 17 kleuren, plus 14 gearceerde kleuren, plus ‘gradient’ ingevulde blokjes, en ook nog eens twee verschillende verticale assen.

Een infographic moet ingewikkelde informatie inzichtelijk maken, maar deze infograhic was zelf te ingewikkeld.

Dus wat doe je als je ingewikkelde informatie inzichtelijk wilt maken: een infographic maken. Eigenlijk een infographic-infographic. (click voor grotere versie)

 

Auteurs