Hunkeren naar een shotje – Hoe liveblogs de nieuwsbehoefte van gebruikers stilt

podcast

Wie zitten er achter de stressvolle wereld van liveblogs? Die vraag beantwoordden we vorig jaar in een eerdere podcast met Sebastiaan van der Lubben en AD-liveblogger Maarten van Ast.

Na deze podcast ging Journalismlab-onderzoeker Sebastiaan van der Lubben het land in om zich op de gebruikers van liveblogs te richten. Twee vragen had hij: hoe geloofwaardig vinden gebruikers live blogs – en: waarom? 

In deze nieuwe podcast praat Sebastiaan je bij over zijn nieuwste inzichten over deze kritische nieuwsgebruikers. “Mensen die veel op liveblogs kijken zijn echte nieuwsjunkies. Die hebben een dagelijks shotje nodig. En ook al weten ze dat sommige liveblogs onnauwkeurig zijn of volgens henzelf te wensen over laten, dat shotje hebben ze nodig.” 

Ook in de studio zit Jop Koopman. Hij is een frequent gebruiker van het liveblog van NU.nl. Dat is volgens Koopman vooral om aan zijn dagelijks shotje te komen. “En omdat de naam van de auteur erbij staat, weet ik met wie ik te maken heb.” Voor het internationale nieuws wendt Koopman zich tot Al Jazeera. “Heel veel mensen zien Al Jazeera als een heel biased platform, maar dat valt qua internationaal nieuws heel erg mee. Je krijgt daarmee een heel ander beeld van de wereld, dan wanneer je je alleen op NOS, BBC of CNN zou richten. Voor mijn werk moet ik veel in Indonesië zijn en zonder Al Jazeera zou ik veel minder goed op de hoogte zijn.” 

Volgens Sebastiaan van der Lubben tekent dat de gebruikers van liveblogs. Ze hebben een onstilbare behoefte aan nieuws en zijn zeer kritisch. Juist bij bijvoorbeeld sportwedstrijden of grote politieke gebeurtenissen wordt veel belang gehecht aan het secuur beschrijven van wat er plaatsvindt. 

Benieuwd naar hoe de werkdag van een liveblogger eruitziet? Luister dan ook de podcast met Sebastiaan van der Lubben en Maarten van Ast van het Algemeen Dagblad.

De podcast van Journalismlab is een initiatief van het Lectoraat Journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Presentatie is in handen van Wiebe de Jong.

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.