Het paranoia-paradijs

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

Wie niks van Microsoft, Apple of Google gebruikt, en surft met de Linux-computer van de buren via TOR, kan betrekkelijk weinig gebeuren.

Betrekkelijk… je moet natuurlijk geen gratis software gebruiken, geen Amerikaanse software, en niks in de cloud opslaan. Wel fake profielen op Linkedin en Facebook maken, je teksten als foto’s vermommen, onderduiken in het deep web, geen password-apps gebruiken.

Na lezingen en workshops van Allan Pearce, Arno Reuser, Henk van Ess en Luuk Sengers verliet ik Zwolle behoorlijk paranoia.

Ik werd gevolgd. Mijn wachtwoorden waren niet veilig, mijn mails konden door iedereen worden gelezen, mijn afgeschermde Facebookprofiel was zo lek als een mandje. Gelukkig gebruikte ik geen Explorer (lost cases volgens alle sprekers) en heb als wachtwoord niet “1234567890”. Maar dat was het enig positieve.

Ik weet nu hoe ik in afgesloten Linkedin-groepen kan infiltreren, hoe ik beschermde profielen kan openbreken, hoe ik kan afluisteren en tracken, hoe ik kan weten wie mijn email doorgestuurd krijgen en openen. Maar als ik het bij anderen kan, kunnen anderen het ook bij mij. En waarschijnlijk beter.

De enige geruststelling voor de paranoïde onderzoeksjournalist is dat zijn bronnen over het algemeen nog dommer zijn. Die zetten ombekommerd hun fake-diploma’s online, schermen hun profielen onvoldoende af en zetten er ook nog alles op… en gebruiken wel Explorer.

Een paradijs…

 

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.