Happy International Digital Preservation Day

Vandaag staan we stil bij het behoud van ons maatschappelijke digitaal geheugen, bestaande uit digitale archieven, A/V, bibliotheken, cultuur, wetenschap, en niet onbelangrijk: online media en journalistieke content. Een mooie aanleiding om de expertisemiddag Journalistiek Archiveren bekend te maken.

Dag van de Digitale Duurzaamheid
De Internationale Dag van de Digitale Duurzaamheid is voortgekomen uit de Digital Preservation Coalition en een groot aantal internationale partners, waaronder Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD). Iedere laatste donderdag van november (vandaag voor de eerste keer) ‘staan we stil bij wat we met elkaar al hebben bereikt en hopen nog meer bewustzijn en betrokkenheid te creëren voor wat ons in de komende jaren nog te doen staat om ons maatschappelijke digitale geheugen voor de toekomst veilig te stellen’, aldus NCDD. ‘De dag is ook bedoeld om de aandacht te vestigen op de digitale collecties die wereldwijd beheerd worden door alle soorten organisaties. We roepen zoveel mogelijk erfgoedinstellingen op om aandacht te besteden aan deze dag en aan de eigen activiteiten op het gebied van duurzame toegang.’

Save the Date
De expertisemiddag Journalistiek Archiveren vindt plaats op donderdag 15 februari Nederlands Instituut Beeld en Geluid. Dit is een initiatief van J-lab, in samenwerking met Nederlands Instituut Beeld en Geluid en NCDD. Op deze middag komen verschillende onderwerpen aanbod, zoals het belang van het archiveren van journalistieke online content, de problematiek van webarchivering, en oplossingen voor mediaorganisaties die kampen met het verdwijnen van online content. Aan het programma van de expertisemiddag wordt nog druk gewerkt maar noteer alvast de datum en houd deze website en onze nieuwsbrief in de gaten voor updates en inschrijving.

Wat is het probleem?
Een deel van de journalistieke nieuwscontent die in de afgelopen decennia voor online platformen is geproduceerd blijkt onvindbaar, niet toegankelijk of zelfs definitief verdwenen. De eerste Nederlandse internetkrant The Daily Planet is verdwenen, gratis krant DAG waar sterk de nadruk op online lag, is online onvindbaar en het grootste hyperlokale netwerk dat Nederland ooit had, Dichtbij, is door de uitgever offline gehaald. Door het verdwijnen van deze content hebben we niet alleen een beperkt tijdsbeeld van de (vroege) onlinejournalistiek, er valt ook niets meer te leren van deze innovatieve ontwikkelingen.

Bij papieren nieuwsbronnen wordt alles in werk gesteld om deze content te behouden. Archivarissen zijn het dan ook eens wat betreft het maatschappelijk belang van bewaren van digitale nieuwsbronnen. Echter waar de archivering van traditionele (print)media van belang wordt gevonden omdat op deze manier de ‘geschiedschrijving van alledag’ wordt bewaard, bestaat hier ten aanzien van digitale bronnen een duidelijke lacune. Vaak ontbreekt het besef bij mediabedrijven en bestaat het archief alleen op de website – een platform dat door de uitgever of de beheerder van de domeinnaam per direct offline kan worden gehaald. Dit is geen toekomstbestendige manier van archiveren.

Lees hier meer over de staat webarchivering in de journalistiek.

De Expertisemiddag op 15 februari wordt georganiseerd voor alle belangstellenden uit de nieuwsmedia, zodat in de toekomst het verlies van journalistieke content – met maatschappelijk, geschiedschrijvend (en persoonlijk) belang – voorkomen kan worden.

Ook online journalistieke content kwijt? Meld het hier.

Auteurs

Een reactie

  • Interessant. Een van de problemen van gecentraliseerde data in onze optiek. We willen daar met nwzer (http://nwzer.com) een oplossing voor bieden, door alle journalistieke activiteiten te decentraliseren in de blockchain-technologie. Daarmee is informatie voorgoed en onveranderbaar verzekerd.