Geslaagd slotsymposium van de Minor Datavisualisatie & Infographics

Deze week ronden studenten van de SvJ Minor Datavisualisatie & Infographics 2018/19 hun projecten af. Op donderdag, 17 januari 2019 presenteerden de zeven studentengroepen de eindproducten aan onder andere hun opdrachtgevers en andere geïnteresseerden uit de praktijk in een geslaagd symposium.

Het was weer zo ver: Op donderdag, 17 januari mochten we op de SvJ voor de vijfde keer een divers publiek uit de praktijk ontvangen waaronder de opdrachtgevers van deze editie van de minor Datavisualisatie & Infographics. Deze keer hebben studenten samengewerkt met twee journalistieke partijen, het Algemeen Dagblad en lokaal medium De Utrechtse Internet Courant (DUIC) en onderzoeksinstellingen zoals het Mulier Instituut en Amsterdam UMC. De andere drie opdrachtgevers waren de Algemene Rekenkamer, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die al in eerdere edities enthousiast meededen. Eerder schreef ik over de start van de vijfde editie en onze werkwijze, die is voortgekomen uit onderzoek dat JLab deed naar de rol en het maakproces van informatievisualisaties in journalistieke producties.

Van crash course informatievisualisatie naar professionele producten

Nadat de studentengroepen de eerste zeven weken van de minor in september en oktober 2018 een crash course gevolgd hadden in (journalistiek) data-onderzoek en datavisualisatie, ontwerp en designtechnieken, gingen ze de volgende tien weken voltijd aan de slag voor de verschillende partnerorganisaties. Hierbij maakten de interdisciplinaire studententeams gebruik van de uiteenlopende achtergronden van studenten en docenten in de journalistiek, communicatie en multimediadesign, IT en bedrijfscommunicatie.

De resultaten mogen er zijn! Naast zeven producten waaronder twee journalistieke producties, drie informatieve korte animaties en meerdere infographics voor interne en externe communicatiedoeleinden van de onderzoeksinstituten en rijksorganisaties, produceerden studenten een aantal korte dataproducties en blogposts. De eerste journalistieke productie werd afgelopen week gepubliceerd op het online platform van DUIC: studenten onderzochten de mogelijkheid om door middel van data-onderzoek de meest gemiddelde wijk en Utrechter te vinden. Leuk om te benoemen: Deze productie was het best gelezen stuk op DUIC van de afgelopen week!

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de kleine dataproducties? Kijk dan op ons datablog! Hier zullen in de komende weken ook korte blogs gepubliceerd worden die de eindproducten presenteren.

Ben je student en wil je meer weten over onze minor? We zullen weer op de minormarkt van de Hogeschool Utrecht staan, op 14 maart 2019! Voor specifieke vragen kun je het coördinatieteam mailen: daniela.vangeenen@hu.nl of ernst-jan.hamel@hu.nl.

 

 

 

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Research &
automatisering

De veranderende researchpraktijk en de rol van AI

Belevenis-
journalistiek

Digitale storytelling en het effect op de consument

Nieuws-
consumptie

Verschillende vormen van nieuws en het effect ervan

Innovatie
in onderwijs

Journalistiekonderwijs in een veranderende wereld

Lokale
journalistiek

Ontwikkelingen op het gebied van lokale media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.