Gaat NRC naar de Telegraaf?

Het FD had een echte scoop vanmorgen: TMG, de eigenaar van o.a. De Telegraaf heeft een bod van €90 miljoen op NRC Media (NRC Handelsblad en nrc.next) uitgebracht. Maar de eigenaar van NRC, investeringsmaatschappij Egeria, heeft het bod afgewezen: te laag volgens het FD.

TMG gaat zijn bod verhogen. Ze gaan o.a. hun puzzelbladen (Keesing) verkopen om geld op te halen. Dat hebben ze al eens geprobeerd maar toen wilde niemand ze hebben voor de prijs die TMG ervoor vroeg. Nu misschien wel.

Is NRC dan € 100 miljoen waard?

bakker_nrc_media_2000_2014q1

Gaat het zo goed met de oplage? Dat eigenlijk niet. Die daalt, vooral op papier (en vooral voor nrc.next). Digitale kranten worden er steeds meer verkocht, in dat opzicht doet NRC het beter dan alle andere kranten in Nederland, maar in totaal daalt die oplage nog steeds.

Vergeleken met de oplageontwikkeling van De Telegraaf is het overigens prima wat NRC laat zien.

Toch is NRC aantrekkelijk voor een overnemende partij. Daar zijn minstens 5 redenen voor: het rendement is prima, de doelgroep is rijk en bereid veel te betalen, NRC is een voorloper bij digitale innovatie, de weekendkrant is de best verkopende van Nederland en TMG kan de drukorder prima gebruiken.

Alleen jammer dat de redactie van NRC zo’n overname niet ziet zitten…

De volledige analyse is te vinden bij TPO Magazine.

Auteurs

Een reactie

  • Ook interessant is de missing link: de familie Van Puijenbroek, die zowel aandelen in Egeria als TMG heeft.