Facebook wordt steeds enger

“Met wie heb je de afgelopen dagen gebeld? Hoe lang? Vanaf welke plek?”

Wat zou je daarop zeggen? “Wat heb jij daarmee te maken?”

Gek genoeg geven Facebook-gebruikers deze gegevens vanaf vandaag probleemloos weg. Althans de mensen die de Android Facebook-app op hun mobiel hebben.

Vanmorgen zag ik 5 nieuwe app-updates op mijn Samsung verschijnen. Eén van Facebook. Normaal gesproken voer ik die uit (anders wordt je elke dag opnieuw met dat verzoek geconfronteerd) zonder na te denken. En zonder de ‘bijsluiter’ te lezen waarop staat wat die upgrade precies inhoudt.

Maar op zondag heb ik meer tijd, toch even checken wat er nieuw is aan de app.

(Wie voor automatisch bijwerken heeft gekozen, ziet de waarschuwing niet, die krijgt de upgrade ongevraagd.)

De upgrade betreft “Telefoonoproepen” – en meer specifiek “Telef.status en id lezen”.

“Applicatie mag de telefoongegevens van het apparaat openen. Applicaties met dit recht kunnen het telefoonnummer en het serienummer van deze telefoon bepalen, of een oproep actief is, het nummer waarmee de oproep is verbonden enzovoort”

Met andere woorden: je geeft al je telefoongegevens aan Facebook, inclusief je belgedrag. Waarschijnlijk ook je sms-gedrag en misschien nog wel meer (whatsapp?).  De aanduiding “enzovoort” geeft te denken. Er is overigens geen optie waarbij je kan zien waar dat “enzovoort” op slaat. Je kan alleen maar op OK klikken (of via ‘back’ uit het menu gaan en de upgrade niet uitvoeren).

Op de website van Google Play met de uitleg van de machtigingen van de app staat ook alleen “enzovoort” terwijl daar ruimte zat is om het uit te leggen.

De nieuwe app-versie (iPhone en voor Android) wordt door Facebook zelf niet uitgelegd. Het persbericht gaat – ook al zo sneaky – vooral in op de snellere uploadmogelijkheden voor foto’s.

UPDATE: in de eerste versie ging ik ter onrechte vanuit dat het ook voor iPhone geldt, dat lijkt niet het geval.

De optie is nieuw voor Nederland. In de VS is de nieuwe app half juli geïntroduceerd, met af en toe een kritisch geluid. Maar kennelijk is het publiek ongevoelig geworden voor de permanente privacy-schendingen van Facebook.

Auteurs