Nog 1 week tot de Expertisemiddag over journalistieke webarchivering bij Beeld en Geluid in Hilversum. Met deze middag speciaal voor journalisten en mediaorganisaties willen we ervoor zorgen dat er niet nóg meer content in de prullenbak verdwijnt, zoals de verhalen die Meldpunt Prullenbak tot nu toe heeft gevonden. Inmiddels is het volledige programma bekend. Toegang is gratis, wel even aanmelden.
Wat en wie kan je verwachten?
Wie op tijd komt, kan eerst gratis naar de tentoonstelling Nieuws of Nonsens: #demediamindfuck. Meld je aan en laat je door Eva Cleven en Lex Uiting uit je filterbubbel loodsen, maak je eigen clickbait en houd jezelf een spiegel voor in het museum van Beeld en Geluid.
Vanaf 13:30u (inloop 13:00u) ziet het programma er dan als volgt uit:
Keynote mediahistoricus Huub Wijfjes
Hoe nieuw is de problematiek rond journalistieke webarchivering? Mediahistoricus professor Huub Wijfjes ziet parallellen met de begintijd van radio en tv.
Interview Renée van der Nat (Journalismlab) met Bart Brouwers (hoogleraar journalistiek, ex-Dichtbij.nl): Meldpunt Prullenbak
Het offline gaan van het volledige archief van Dichtbij.nl – platform voor lokale journalistiek – vormde voor Journalismlab aanleiding om ‘Meldpunt Prullenbak’ op te richten: een meldpunt voor alle journalistieke websites die inmiddels zijn verdwenen of niet meer toegankelijk zijn. Welke inzichten heeft Meldpunt Prullenbak tot nu toe opgeleverd, en hoe staat het nu met Dichtbij.nl?
Marcel Ras (Netwerk Digitaal Erfgoed) en Arnoud Goos (Beeld en Geluid): Rol van archieven bij journalistieke webarchivering
Wat doen archiefinstellingen als Beeld en Geluid en de Koninklijke Bibliotheek op het gebied van archivering van online journalistiek? Arnoud Goos van Beeld en Geluid en Marcel Ras van het Netwerk Digitaal Erfgoed lichten toe.
Hoe maak je je archief toekomstbestendig? Serie korte presentaties van praktijkvoorbeelden.
– Koninklijke Bibliotheek
De Koninklijke Bibliotheek werkt aan een pilot met NU.nl: ze halen alle data van NU.nl binnen voor archivering. Waarom deze pilot? Hoe pakt de KB dat aan en welke problemen komen ze tegen in dit project?
– Submarine Channel
Producent Submarine maakt onder meer innovatieve, interactieve documentaires. Hoe gaan zij om met de archivering van deze ‘richmedia’ producties? Valt interactiviteit wel te archiveren?
– Nationaal Archief
Om andere overheden te helpen met het archiveren van hun websites werkt het Nationaal Archief aan een ‘Handreiking Webarchivering’. Deze is mogelijk ook interessant voor mediaorganisaties.
– De Coöperatie
Freelance journalisten zien hun werk verspreid over allerlei media. De Coöperatie, uitgeverij en denktank voor freelancers, presenteert een aantal mogelijkheden voor individuele journalisten om hun online werk zelf te bewaren én te ontsluiten.
– Regionaal Archief Dordrecht
Het Dordrechts Archief is goed op weg met de archivering van haar online content. Hoe hebben zij dat concreet aangepakt en waar liepen ze tegenaan?
– Utrecht Data School
De Utrecht Data School heeft onderzoek gedaan naar social media in Nederland. Daarvoor hebben ze onder meer geprobeerd om alle Nederlandstalige tweets binnen te halen. Hoe ingewikkeld is het om sociale media te ‘oogsten’?
Tijdens de middag is er veel ruimte om in gesprek te gaan met de sprekers én elkaar. Aanvangstijden en de aanmeldpagina vind je hier.