Dichtbij nu echt weg (en gewist)

Het lokale nieuws- en meeschrijf-platform Dichtbij.nl van de Telegraaf Media Groep (TMG) is na een lange doodsstrijd nu echt definitief ter ziele.

De site is niet meer bereikbaar, alle berichten die de redactie en meeschrijvers in de afgelopen jaren hebben geproduceerd, zijn in rook opgegaan.

De eindtijd voor Dichtbij begon in oktober 2013 toen hoofdredacteur en bedenker Bart Brouwers tegen zijn zin moest vertrekken. Dichtbij werd overgedragen aan de regionale kranten van TMG – waar Dichtbij hartgrondig werd gehaat. Toen Dichtbij gelanceerd werd, antwoordden die kranten bijvoorbeeld met www.vandaag.nl – een sneue kopie die bedoeld was om Dichtbij het leven zuur te maken (beide onderdeel van het TMG-concern).

Het vertrek van Brouwers werd door de overblijvers niet gezien als het begin van het einde:

“Hoewel de redactie van Dichtbij het vertrek van Bart enorm betreurt (understatement), voelen we ons genoodzaakt een tegengeluid te laten horen. Want: ja, we gaan Bart missen. Zijn geestdrift, zijn optimisme, zijn visie. Maar: wij gaan door. Met dezelfde energie als altijd.

We bundelen onze krachten zodat we op lokaal / regionaal niveau, zowel online als in print, een prachtig product neerzetten. Met het samengaan van HC, HDC en Dichtbij.nl in één organisatie wordt die samenwerking waarschijnlijk versneld. Maar de intentie was er al lang.”

In 2014 is Dichtbij nog steeds de 8e nieuwssite in Nederland qua bereik: 700.000 unieke bezoekers per maand.

In november 2015 kondigt TMG aan dat de meeste Dichtbij-edities verdwijnen. In januari 2016 werd gecommuniceerd: “Dichtbij stopt voor 1 april van dit jaar.” Wat erna moet komen was onduidelijk, TMG wil “nieuwe hyperlokale initiatieven ontplooien onder sterke hoofdmerken”.

In februari 2016 stopt de redactie bij de meeste Dichtbij-edities. Ook was het niet meer mogelijk om te reageren op berichten. Meeschrijvers konden wel bijdragen blijven leveren. In de omgeving van Den Haag en in Noord-Brabant zou Dichtbij overigens wel doorgaan.

En, gek genoeg, zonder redactie, zonder reacties maar met meeschrijvers ging de site gewoon door. In augustus 2016 werd Vandaag.nl opnieuw gelanceerd als “nieuw hyperlokaal initiatief” maar Dichtbij bleef gewoon in de lucht.

Vandaag is aan de strijd een einde gekomen. Dichtbij is niet langer actief.

Het is ook definitief weg. Heb je ooit wat geschreven voor Dichtbij? Weg, gewist, je wordt wel bedankt…

Digitale archivering was kennelijk geen prioriteit. Terwijl Dichtbij op een aantal plaatsen een belangrijke rol in de nieuwsvoorziening heeft gespeeld en een grote hoeveelheid artikelen bevat. Via Google cache is nu nog het een en ander terug te vinden maar dat is eindig.

MEER OVER

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Read more

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.