Dichtbij.nl: ‘Ook zonder Brouwers gaan we door’

Kan dichtbij.nl zonder Bart Brouwers? Dat vraagt Piet Bakker zich af op Journalismlab. Volgens hem is het vertrek van de hoofdredacteur een teken aan de wand en een ‘aanzegging van de opheffing’. Hij is de enige niet. Nadat het nieuws Villamedia had bereikt lieten veel mensen, vooral via Twitter, weten het vertrek jammer te vinden, en ook als voorbode te zien van het einde van Dichtbij.

Hoewel de redactie van Dichtbij het vertrek van Bart enorm betreurt (understatement), voelen we ons genoodzaakt een tegengeluid te laten horen. Want: ja, we gaan Bart missen. Zijn geestdrift, zijn optimisme, zijn visie. Maar: wij gaan door. Met dezelfde energie als altijd.

Al 2,5 jaar timmert dichtbij.nl hard aan de weg. Elke collega draagt hier zijn steentje aan bij. We hebben één doel voor ogen: een succesvol online platform. Dat doen we allemaal met dezelfde instelling: met veel energie, vooruit willen, kansen zien en benutten, en positief zijn. Dat is dichtbij. Dat is wat Bart heeft nagelaten.

Wat hij ons ook heeft geleerd, is dat je het niet alleen kan. Samenwerken is essentieel om succesvol te kunnen zijn. Samenwerken met bezoekers (onze ‘meeschrijvers’), maar ook met vele andere partijen. Zoals met Holland Combinatie (uitgever van lokale huis-aan-huis-kranten binnen TMG). De samenwerking met de lokale kranten is dermate vergevorderd dat wij niet alleen samen de site beheren, maar ook in de lokale kranten uitingen van dichtbij te vinden zijn, en in sommige regio’s de kranten zelfs al Dichtbij heten.

Het afgelopen halfjaar zijn ook de eerste stappen gezet voor een samenwerking met HDC Media (uitgever van de regionale dagbladen binnen TMG).  In Purmerend, Zaandam, Haarlem en Hoofddorp krijgt dat al vorm. Bij dichtbij zien wij dit als een logische stap. We bundelen onze krachten zodat we op lokaal / regionaal niveau, zowel online als in print, een prachtig product neerzetten. Met het samengaan van HC, HDC en Dichtbij.nl in één organisatie wordt die samenwerking waarschijnlijk versneld. Maar de intentie was er al lang.

Natuurlijk gaan we Bart ontzettend missen. En Dichtbij staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Maar Bart heeft de organisatie zoveel bijgebracht dat we zijn gedachtegoed zelfstandig kunnen en willen voortzetten. We twijfelen er niet aan dat Frans Blok (als adjunct-hoofdredacteur in de nieuwe organisatie verantwoordelijk voor dichtbij.nl) onze organisatie verder wil laten rijpen en groeien. Als hoofdredacteur van Holland Combinatie heeft hij de samenwerking jarenlang mede vorm gegeven.

Ook gesprekken met directie en management van TMG lokaal/regionaal heeft ons gesterkt in het vertrouwen dat Dichtbij in een nieuwe omgeving kan blijven bouwen aan een netwerk van (hyper)lokale communitysites.

Een ieder die twijfelt of ons eens wil leren kennen, is meer dan welkom om een bezoek te brengen aan het hoofdkantoor van dichtbij.

De redactie.

MEER OVER

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Read more

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.