Dichtbij in sterfhuisconstructie

AI-gegenereerde afbeelding
AI-gegenereerde afbeelding

Bart Brouwers gaat weg bij Dichtbij. Hij was niet alleen hoofdredacteur, maar ook bedenker en inspirator van het grootste Nederlandse hyperlokale netwerk. (Disclosure: hij is ook een beetje mijn baas omdat ik “meeschrijf” op Dichtbij en hij is een goede vriend van me).

Kan Dichtbij zonder Brouwers?

Niemand is onmisbaar, maar het ontslag – tegen zijn zin “triest dat het prachtige Dichtbij-avontuur nu binnenkort voor mij ophoudt” – is een teken aan de wand. Het lijkt de aanzegging van de opheffing.

En met het einde van Dichtbij – of het marginaliseren – zou ook een eind komen aan het meest ambiteuze avontuur op het gebied van hyperlocal in Nederland.

En niet alleen in Nederland, ook Europees en mondiaal behoort Dichtbij tot de top. Zo’n operatie kan niet zonder iemand die zich er volledig voor inzet en alleen met die operatie bezig is. Met de nieuwe opzet wordt dichtbij.nl een soort van erbij.nl.

Brouwers houdt zich goed en suggereert dat er niks verandert, dat alles goed komt, maar de tekenen zijn anders.

Dichtbij gaat vallen onder “TMG Regionaal/Lokaal, onder leiding van Mike Ackermans. In deze opzet is geen plaats meer voor een aparte hoofdredacteur.” volgens Emerce.

Mike Ackermans is hoofdredacteur van het Noordhollands Dagblad, een krant waar de diepe haat tegen Dichtbij voelbaar is. Toen Dichtbij gelanceerd werd, antwoordde het Noordhollands Dagblad bijvoorbeeld met www.vandaag.nl – een sneue kopie die vooral bedoeld was om Dichtbij het leven zuur te maken (beide onderdeel van het TMG-concern – waar zoiets kennelijk okay gevonden wordt).

Dichtbij exploiteert in de gebieden waar het Noordhollands Dagblad verschijnt websites waar niets uit deze kranten overgenomen wordt; ze mogen alleen uit de huis-aan-huisbladen content gebruiken.

In alle gebieden wordt er vrolijk uit alle kranten geaggregeerd, maar bij het NHD hebben ze daar een stokje voor gestoken. En de mensen die deze krant leiden zouden Dichtbij moeten exploiteren? Daar wordt alleen gedroomd van opheffing omdat ze bang zijn dat Dichtbij lezers weghaalt bij de kranten.

 

MEER OVER

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Read more

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.