De opmars van de hyperlocal

bank-phrom-Tzm3Oyu_6sk-unsplash

Het aantal hyperlocals in Nederland is in de afgelopen zeven jaar bijna verdubbeld, ondanks dat er diverse ketens verdween en minder gemeenten zijn. Kennelijk is er een grote behoefte aan lokaal online nieuws. Uit recent onderzoek van het Lectoraat Journalistiek naar online lokaal nieuws bleek dat de hyperlocal de meest voorkomen lokale mediavorm is. Daarna komt de website van huis-aan-huisblad.

Uit de analyse blijkt ook dat de ambitie om onderdeel te zijn van de lokale gemeenschap en open te staan voor bijdragen van inwoners moeizaam uit de verf komt. Dat wordt het meest duidelijk door de afwezigheid van een reactiemogelijkheid van het publiek.

De eerste versie van het onderzoek – dat ook gaat over de participatie-opties bij lokaal online nieuws – wordt here gepresenteerd. Het is de eerste versie omdat we een oproep doen aan iedereen om gegevens van zijn of haar medium te checken, te kijken of er in de gemeenten waar je wat vanaf weet ook ander media zijn of misschien media ten onrechte zijn opgenomen.

Alle lokale media zijn op een interactieve kaart opgenomen. Daar is per gemeente te zien hoeveel media er zijn, welke dat zijn en hoe de gemeente verschilt van de provincie of van het Nederlands gemiddelde.

Via een web-form kunnen lezers die suggesties, correcties en aanvullingen hebben die doorgeven.

Hier alvast een voorproefje

 

MEER OVER

About Journalismlab

Research group Journalism in Digital Transition of the University of Applied Sciences Utrecht

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Read more

Thema's

Research &
automation

changing research practices and the role of AI

Engaged
journalism

Digital storytelling and the role of the public

News
consumption

Different forms of news and the effect of it

Innovation
in education

Journalism education in digital transition

Local
journalism

Developments in local journalism

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.