Dichtbij terug van (even) weggeweest?

Dichtbij is wel dicht. Maar toch niet helemaal weg. Wie tot voor kort naar een dichtbij.nl-site ging kwam bij het Noordhollands Dagblad terecht en kreeg de boodschap dat Dichtbij.nl “Niet langer actief was”. 

Bart Brouwers, initiatiefnemer van Dichtbij startte een actie om het archief, dat kennelijk toch nog ergens op een afgekoppelde server stond, terug te halen. En met succes, getuige de nieuwe boodschap.

Verdwenen content is dus niet altijd weg – maar staat soms op een server, een harddisk of een USB-stickje.

Het was ook de wake-up-call voor verdwenen en bedreigde content in het algemeen. Op deze plek startten we met het Meldpunt Prullenbak voor verdwenen digitale journalistieke  content.

Ondertussen hebben we ons met ons Meldpunt aangesloten bij de expertgroep Webarchivering waarin ook bv Beeld en Geluid, de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief participeren.

Op 15 februari is een een bijeenkomst die speciaal aan verdwenen en bedreigde journalistieke content is gewijd.

 

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.