De stressvolle wereld van liveblogs

In de eerste aflevering van de Journalismlab duiken we in de wereld van liveblogs. Te gast zijn liveblogger Maarten van Ast van het Algemeen Dagblad en Sebastiaan van der Lubben van de Hogeschool Utrecht die onderzoek doet naar liveblogs. 


Journalistieke mores
Allereerst zetten we een misvatting recht. Het is een illusie dat liveblogs door onervaren krachten of stagiairs worden bijgehouden. Het zijn juist de doorgewinterde journalisten die ze beheren. Van der Lubben: “Voor liveblogs heb je journalistieke ervaring, stressbestendigheid en overzicht nodig. Een fout is zo gemaakt en dat herstel je niet zomaar.”

Betrouwbaarheid
Betrouwbaarheid bepaalt inderdaad de geloofwaardigheid van een liveblog. AD-journalist Van Ast: “Het ergste wat in een liveblog over Oekraïne kan gebeuren is dat je het verkeerde dodenaantal meldt. En dat is ontzettend moeilijk, want op welke bronnen baseer je je? Het is zaak  heel zorgvuldig te zijn, want je bepaalt hoe burgers anticiperen op nieuws.”

Dat burgers subiet reageren op nieuws, blijkt uit het verhaal dat een aantal toeristen aan een aanslag in Londen wist te ontsnappen nadat zij op een liveblog hadden gezien dat zij zich in de vuurlinie bevonden. Nieuws dat je – bijna letterlijk – raakt.

Toekomst liveblogs
Sowieso verwachten Van der Lubben en Van Ast dat liveblogs steeds meer worden toegerust op de persoonlijke ervaring. Het is niet gek om binnen een aantal jaar zelf te kiezen wat je wilt zien: officiële bronnen, ooggetuigenverslagen of toch liever alleen de beelden? “Het wordt de nieuwe voorpagina.”

De podcast is een initiatief van Journalismlab van het lectoraat journalistiek van de Hogeschool Utrecht. Dat doet praktijkgericht onderzoek naar journalistiek in Nederland. Presentatie is in handen van Radio 1-journalist Wiebe de Jong, Milou Vollebregt is redacteur. De muziek die je hoort is van Benjamin Tissot.

Project Sebastiaan van der Lubben

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.