Geloofwaardigheid onder onmiddellijke omstandigheden: de productie en consumptie van live blogs
2018 - heden
Lopend onderzoek
Geloofwaardigheid onder onmiddellijke omstandigheden: de productie en consumptie van live blogs

Als onmiddellijkheid onlosmakelijk is verbonden met online journalistiek rijst de vraag hoe journalisten daarbinnen geloofwaardigheid organiseren. Klassieke studies naar geloofwaardigheid wijzen naar de afzender, het communicatiekanaal of de boodschap waarmee die geloofwaardigheid kan worden vastgesteld. Maar geloofwaardigheid is niet alleen aan de producent van discours voorbehouden: online zijn er netwerk-effecten die geloofwaardigheid bepalen en gaan consumenten zelf ook actief aan de slag met de informatie die ze krijgen aangeboden.

Geloofwaardigheid is geen product, maar de uitkomst van een proces van onderhandeling tussen producenten en (nieuws)consumenten. Hoe en onder welke omstandigheden beide partijen een overeenkomst bereiken, wordt onderzocht aan de hand van een relatief nieuw online, journalistiek genre: het liveblog. Doel is om journalistieke strategieën van geloofwaardigheid te toetsen op begrip en aanvaarding bij nieuwsconsumenten. Middels een genre-analyse, inhoudsanalyse en semi-experimenten wordt zo inzicht verworven in mechanismen voor journalistieke geloofwaardigheid onder onmiddellijk omstandigheden.

Onderzoekers

yael
Lector
Yael de Haan
SebastiaanvanderLubben-1024x1024
Promovendus
Sebastiaan van der Lubben

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.