De beste bloggers van de #SvJ

Het blog Hamer & Sikkel, over het Communisme in Groningen van Torsten Bos heeft de laatste editie van de Blogawards van de #SvJ gewonnen. Het was volgens de jury een “topper qua inhoud, erg goed geschreven, met prachtige foto’s, overzichtelijk en volwassen. Het blog straalde eenheid in stijl uit, zowel visueel als tekstueel. Het onderwerp is vaker belicht, maar de uitvoering was erg goed. Het kan zo gepubliceerd worden. Het is een bewijs voor de stelling dat persoonlijke betrokkenheid prima journalistiek werk kan opleveren.”

De jury Brigit KooijmanKitty Kilian en Piet Bakker had geen enkele moeite dit blog de prijs te geven – iedereen had deze als eerste op haar/zijn lijstje staan.

Screen Shot 2013-11-08 at 12.50.54

Tweede werd Geschoten in de oorlog van Jessica Buijs. Een blog over journalistieke oorlogsfotografie: “een goede focus en goed geschreven, mooie filmpjes, en met pakkende beschrijvingen van de iconische foto’s. Het blog is relevant voor zowel geïnteresseerde leken als voor professionals” aldus de jury.

Screen Shot 2013-11-08 at 12.49.47

 

Op de derde plek kwam het DePressieblog van Merel Verbeek. Volgens de jury: “overzichtelijk, een heldere about pagina, goede interviews, krachtige doelstelling. De persoonlijke drijfveer werkt voor lezer. Prima qua focus en interface.”

Een eervolle vermelding ging naar Kutklusjes van Dion Mebius: “het best vormgegeven blog, met goeie en pakkende filmpjes, innemend en open. Een ironische schrijfstijl met professioneel effectbejag. Aanradertje: de darmenfabriek.”

 

Auteurs

8 comments

 • Wat een vreugde om te zien dat jij ook ‘het’ blog schrijft (en niet ‘de’ blog). Formeel mag het niet maar op mijn eigen (niet-journalistieke) blog stelde ik onlangs al burgerlijke ongehoorzaamheid voor op dit punt.

 • mmm… “formeel mag het niet” Van wie niet?

  Even online gezocht, van Taalzeker mag het allebei: http://www.taalzeker.nl/de-of-het-blog
  Ook nltaal maakt het niet uit: http://nltaal.blog.nl/taalvraag/2006/03/11/het_geslacht_van_blog

  Er ‘lijkt’ een voorkeur voor ‘de’ te zijn: lijkt. Google zou nl. meer hits opleveren bij “de blog” dan bij “het blog”. Even checken. “De blog” levert 9.210.000 hits op, “het blog” 545.000. Je zou dus zeggen dat “de blog” beter is, althans vaker gebruikt.

  Er is iets geks met de resulaten van “de blog”. Bij weinig resultaten staat namelijk “de blog” in de tekst. Wel staat er soms “de blogpost” of “de blogacademie”. Er staat ook heel soms “de blog” als er blogpost bedoeld wordt, fout dus. (Belgen lijken wel vaker “de blog” te gebruiken.)

  Het overgrote deel van de “de blog” hits komen van Blogger-blogs (van Google), daar staat telkens boven: “volgende blog”, waar dus “de blog” in voorkomt.

  Er staat dus niet 9 miljoen keer “de blog”, in tegendeel, het staat er bijna nooit, althans bijna nooit op die manier.

  Het Blog. Zo hoort het dus! (… en de blogpost)

 • Volgens mij is ‘de blog’ eigenlijk een afkorting van ‘de blogpost’ ofwel the blog post.
  Ik denk dat de verwarring komt omdat het een Engelse term is.
  ‘De post’ kunnen wij niet zeggen. Maar the post is heel normaal op een Engelstalig blog.

  En daar is het blog dus altijd het hele ding en een posts zijn de afzonderlijke afleveringen.

  Ik dacht altijd dat weblog kwam van web-logboek. Dan zou het sowieso ‘het blog’ zijn. Maar het schijnt toch echt te komen van we-blog.
  Vrrreemd.

 • Zie mijn post hierover op mijn blog:http://taalgewoon.wordpress.com/2013/10/20/dit-blog/ In het Groene Boekje (www.woordenlijst.org) staat wel de + het weblog, maar alleen de blog. En ‘formeel’ is dat de voorgeschreven taalbijbel voor overheid en onderwijs. Daarom zei ik dat het ‘formeel niet mag’.

  Maar zo ver als jij gezocht hebt, was ik nog niet gegaan. Grappig dat je dat gedaan hebt. Ik zie (gelukkig) dat er ook vaak wordt aangeraden om ‘het blog’ te schrijven. Maar daar is de Nederlandse Taalunie het dus niet mee eens. Ik wel, dus ik hou het zo, zeker nu ik een autoriteit achter me heb ;-). Ik denk zelf eigenlijk dat ‘de blog’ een anglicisme is en rechtstreeks van ‘the blog’ komt.

 • @Yolan
  In jouw blogpost (op je blog) wordt de Talalunie geciteerd, er “wordt gekeken hoe het meestal geschreven wordt”. Dat zou dus best die Google-telling zijn geweest, die dus niet deugt.

  @Kitty
  Ja, het wordt vaak verkeerd gebruikt, je schrijft geen blog (en al helemaal geen ‘blogje’), je maakt een blog (het hele ding) en schrijft een blogpost.

 • Toen ik gisteren zei dat het volgens mij een anglicisme is, stond de reactie van Kitty er nog niet; wat gek. Nu lijk ik zo’n ‘stemmetje uit de kinderkamer’. Dat Twittercitaat in mijn blogpost was overigens van het Genootschap Onze Taal.

 • Pingback: Er kan er maar één de winnaar zijn | Journalisten en journalistiek

 • Geinig om die VCP clan terug te zien op deze blog; nog steeds strijdend voor recht en tegen onrecht.

  Het CampusDoc 20111 duo William de Jager & Sara Koster maakte een documentaire over deze “laatste communisten”, zie trailer http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BABW7X4XFsM#at=13.

  Goed om te zien dat er nog SvJ studenten zijn die politiek verslaggever willen worden!