Blog: Flexibele teams cruciaal voor interactieve multimedia producties

Bij elkaar zitten en samen aan het product werken, is cruciaal voor het maken van succesvolle interactieve multimedia producties, zegt Francesca Panetta, Zij is redacteur speciale projecten van The Guardian en leidde samen met Jonathan Richards een team van specialisten die de alom geprezen online productie Firestorm maakte over bosbranden in Australië.  

Je krijgt alleen een goed mix van inhoud, vorm en techniek als alle betrokkenen samenwerken aan het eindproduct volgens Panetta. Er zijn geen vaste vormen die je kunt volgen. Je moet het allemaal ter plekke met elkaar uitvinden. Je kunt wel goede voorbeelden volgen, maar moet het altijd een tikje anders doen.

De makers van Firestorm hadden van te voren geen idee hoe het verhaal dat ze wilden maken eruit zou zien. Behalve dat het om een lang verhaal (13.000 – 15 000 woorden) moest gaan in de stijl van The New Yorker, en dat het interactief zou moeten zijn. De rest kwam al doende.

Every Picture
Ook in onze eigen Every Picture onderzoek zien we dat het werken met flexibele teams belangrijk is. Het gaat er dan vooral om dat mensen van verschillende disciplines zich focussen op het eindproduct, en niet alleen een bijdrage leveren vanuit hun eigen vakgebied.

Bied houvast
Een ander les van the making of van Firestorm is dat je dichtbij de traditionele verhaalstructuur moet blijven en de navigatie daaraan moet aanpassen. Wat je wel anders moet doen is dat je beeld gebruikt om delen van de tekst te vervangen, en niet als illustratie. Schrap alle onnodig geworden verwijzingen en de literaire ballast en laat een strakke tekst over pakkende beelden rollen.

Er zijn geen regels, volgens Panetta, werk met z’n allen aan iets dat je mooi vindt en waar gebruikers niet de weg in kwijt raken.

Auteurs