10 redenen waarom een HBO-docent een Master moet hebben

Eerder vandaag verscheen op deze plek een oproep voor nieuw personeel voor de SvJ-journalistiek-opleiding. Camjo’s, RTV-journalisten en multi-media-specialisten maken een goede kans… en, je moet een Master-diploma hebben…

Dat laatste leverde op Twitter een klein stortvloedje negatieve reacties op:

Dus hier toch maar eens uitgelegd waarom een Master-diploma echt nodig is, 10 redenen:

  1.      !

Het is een ideetje van de voormalige VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra die daarmee de “misstanden” in het HBO (Inholland bedankt!) wilde oplossen. Hoe misstanden opgelost worden door een ander diploma van de docenten te eisen is duister, maar de wegen van de politiek zijn nu eenmaal duister. In 2020 moeten alle HBO-docenten een master hebben.

Het lijkt me handig als een belangrijk deel van de docenten van een HBO (met de B van Beroeps) ergens voor doorgeleerd heeft, maar eigenlijk was dat het probleem niet. De meerderheid van de HBO-docenten had namelijk al zo’n Master.

Maar voor een beroepsopleiding is iets anders nog veel belangrijker: namelijk dat er mensen werken die de praktijk door en door kennen en die kennis en vaardigheden over kunnen brengen op de studenten.

Dat is de kern van een HBO-opleiding, niet een universitair diploma. Wie én vakkennis heeft én daar nog eens voor doorgeleerd heeft, krijgt een extra vinkje achter zijn of haar naam, okay: eensch.

Opa vertelt…

Toen ik in de jaren tachtig bij de School voor de Journalistiek (dat “de” is ergens onderweg naar de 21e eeuw verdwenen) ging werken, wist ik van de meeste van mijn collega’s niet eens of ze wel of niet een titel hadden. De rechten-docenten waren waarschijnlijk wel mr. en de economen drs. Maar de vaardigheidsdocenten?

Had fotograaf Rob Huibers een universitaire opleiding? Geen idee. Oud-journalisten Boris Berkhout en Jan de Vos? Ik zou het niet weten. Hanneke Acker en Kees Vreeken? Jan Halkes? Gerard van der Meijden? We vroegen er nooit naar. Ton van Dijk, misschien wel de beste journalist/docent die de school ooit gehad heeft? Die zeker niet.

Vandaag de dag zou Van Dijk (onderste rij rechts) niet eens meer uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek…

svdj-foto-80

Ook ik sta op de foto, we verloten een Master-diploma onder de inzenders die het juiste poppetje identificeren.

Auteurs

4 opmerkingen

  • Vandaar ook dat (opleidings)managers gepromoveerd moeten zijn en de leden van het CvB op zijn minst een professoraat dienen te bekleden – en dan niet bijzonder! Er moet dus nog heel wat geschaafd worden bij onze hogeschool. Want hoe geleerder, hoe beter. Toch?

  • Achter Iris Wassenaar?

  • Ik hoef er alleen maar een als de HU belooft de kopie niet kwijt te zullen raken. Verder lijken ze me allemaal jofel.