yusuf omar, snapchat, mojo

Yusuf Omar bezoekt SvJ: Journalistieke verhalen via Snapchat

Afgelopen dinsdag was Yusuf Omar, mobile journalist van 2016, te gast op de SvJ. Kersverse SvJ-student Yassmina Amghar bezocht het college en schreef onderstaand verslag.

“It’s about experimenting with every platform and not taking them at face value. If you take Snapchat at face value, it’s for teenagers sharing nudies. You’ve got to look beyond that, you’ve got to look at how you can apply that technology for journalistic storytelling.” – Yusuf Omar.

yusuf omar, snapchat

Tip van Yusuf: speel met Snapchat!

Op 13 september was Yusuf Omar, een 27-jarige journalist die woont én werkt in India, op bezoek op de School voor Journalistiek om daar een college te geven over het creëren van journalistieke content op social media.

Mobile journalist
Yusuf Omar is een mobile journalist. Mobile journalism is een nieuwe vorm van storytelling waarbij journalisten met behulp van draagbare toestellen –zoals telefoons, tablets en laptops- nieuws verzamelen, bewerken en vervolgens verspreiden.

Een van de opvallendste items die Omar heeft uitgebracht, is het verslag waarbij hij meeliep met de ‘’Climb Against Sexual Abuse’’ in India. Dat is een evenement waarbij vijftig jonge mensen een trap van duizend treden bewandelen om aandacht te vragen voor het probleem van vele Indiaanse vrouwen, seksueel misbruik.

Anonieme bronnen

yusuf omar, snapchat, face filter

Yusuf Omar gebruikt face filters om bronnen anoniem in beeld te brengen.

Omar interviewde tijdens de tocht een aantal mensen, maar hij liep tegen een probleem op. Alle geïnterviewden wilden voor hun veiligheid anoniem blijven. Daarop heeft Omar een oplossing bedacht; het gebruik van Snapchatfilters in selfiestand terwijl de slachtoffers hun verhaal doen. Zijn motivatie daarvoor was dat de vrouwen persoonlijk konden vertellen wat zij wilden, en meteen zagen dat ze geen risico liepen om herkend te worden.

Toen Omar de interviews uitbracht had hij nooit verwacht dat het publiek de verhalen zo goed zou ontvangen, maar een tijdje later werd het nieuws toch snel verspreid.

Ufo’s
Tijdens het college kregen de aanwezige studenten allemaal de opdracht om een kort verslag te maken via snapchat over een UFO in de buurt van de school. De items werden vervolgens op het scherm in de collegezaal afgespeeld. Natuurlijk is zo’n onderwerp helemaal niet realistisch, maar de eindresultaten waren uiteindelijk heel tof. Je kon goed zien hoe iedereen zijn eigen interpretatie geeft aan gebeurtenissen, en hoe dat kan bijdragen aan de pluriformiteit van het nieuws.

Yusuf Omar is een erg interessante man vol met verhalen over reizen, projecten die hij heeft uitgebracht en het maken van journalistieke items via social media. Hij weet waar hij het over heeft en omdat hij best jong is en goed gebruik maakt van humor, is het erg makkelijk om naar hem te luisteren en kon je ook goed onthouden wat hij nou precies vertelde.

Door: Yassmina Amghar, eerstejaarsstudent journalistiek

Auteurs

Een reactie