Als in een persbericht het woord “onderzoek” opduikt moet op elke redactie een sirene gaan loeien. Het is vermomde PR: bedrijven op zoek naar gratis publiciteit. De kwaliteit van het onderzoek is nihil, de nieuwswaarde dubieus.
Maar journalisten zijn dol op geinig onderzoek, ongeacht hoe het gedaan wordt. En als de krant zelf de opdracht geeft, is kritische distantie erg ver weg.
Zo schreef de Volkskrant vorige week over “De 100 invloedrijkste twitteraars van Nederland“. Jaap Jansen (Pauw & Witteman) is de twitteraar “met de grootste invloed op het gebied van politiek en maatschappij onder de bestuurlijke elite.” Oud-journaliste Wouke van Scherrenburg en Kustaw Bessems (Volkskrant) zijn 2 en 3.
P&W-tafelaars
Maar wat is die invloed? Ik snap dat politici bang voor Jaap Jansen zijn (of bij hem in het gevlij willen komen). Hij kan meebeslissen over wie aan er tafel mag. Dat is zijn invloed. Welke rol speelt hij in de “bestuurlijke elite”? En wat is de invloed van Wouke van Scherrenburg? Kan zij wetten veranderen? Stemt zij mee in de Tweede Kamer?
De Volkskrant snapt niet wat invloed is. Bij de eerste 10 zitten maar twee politci (Alexander Pechtold & Arend Jan Boekestijn Pieter Omtzigt). P&W-tafelaars zijn goed vertegenwoordigd. Ook in de top 10 staan Jos Heymans (RTL) en Peter Verhaar (die zelfs P&W in zijn Twitterprofiel heeft staan).
Autoriteit en impact
De lijst is de tafelschikking bij P&W. Geert Wilders, de meest gevolgde (291.047), ge-RT’te en geciteerde Twitteraar weigert bij P&W aan tafel te schuiven en staat voor straf op plaats 11.
Hoe is dit ‘onderzoek’ uitgevoerd? De Volkskrant heeft PeerReach ingeschakeld die met “een computerprogramma” (nou, dan is het vast erg wetenschappelijk!) twee criteria meet: autoriteit en impact. Autoriteit combineert het aantal relevante volgers dat iemand heeft met het aantal relevante twitterlijsten waarop hij/zij staat. Impact wordt gemeten door het aantal toptweets dat iemand verzendt over relevante, (politieke, economische of maatschappelijke) onderwerpen te tellen.
Maar wat is een “relevante volger”, wat zijn de “relevante twitterlijsten” en wat is een “relevante toptweet”? Dat vermelden Volkskrant en PeerReach niet. Hieronder bv. een paar relevante toptweets van Bas Paternotte (nr. 8) die vast op veel relevante lijstjes staat.
Bij dit onderzoek schieten me allerlei woorden te binnen, behalve het woord relevant …